TDİ’den 19 Aralık açıklaması: “Devletin zindanlarında özgürlük mücadelesi verenlerin tarihi”

Hapishanelerdeki 19-22 Aralık katliamının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, tutsakların direnişine dikkat çekilerek bu direnişin, devrimci iradenin teslim alınamayacağının göstergesi olduğu vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2018
  • 10:48

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), 19 Aralık katliam ve direnişinin yıldönümü vesilesiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Saat 11.00’de gerekleştirilen toplantıda “19-22 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” ozaliti asıldı.

Tutsaklar saldırılara karşı ölümüne direndi”

Açıklamada ilk olarak İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına 19 Aralık saldırısını zindanda karşılayan Muharrem Kurşun söz aldı. 19 Aralık'ta bir katliamın yanı sıra bir direniş de yaşandığını belirten Kurşun “İçerideki bütün tutsaklar deyim yerindeyse ölümüne direnmiştir” dedi. Bu saldırılara karşı bugün de hapishanelerde direnişin sürdüğünü söyledi.

Ardından sözü 19 Aralık ve Ulucanlar saldırılarını yaşayan Wernicke Korsakofflular Dayanışması’ndan Fatime Akalın aldı. “Zulmün olduğu her yerde direnişin olması gerektiği bakışıyla hayata bakıyoruz” diyen Akalın Korsakofflular olarak bu bakışla mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Asla unutmayacak, asla bağışlamayacağız!”

TDİ adına basın açıklamasını ise Ecem Taşdelen okudu. “Asla unutmayacak, asla bağışlamayacağız!” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hapishaneler, devrimci mücadelenin en kararlı bir şekilde verildiği, bu mücadelenin en sert şekilde yaşandığı yerlerdir. Toplumsal mücadele büyüdükçe, bu mücadele sokaklara yansıdıkça hapishaneler, mücadelenin önemli alanlarından biri haline gelir. Devletin dışarıda kontrolü sağlama politikaları içeriye de yansır. Denetimi sağlamak için önce devrimci tutsakları teslim almak gerektiğinin bilinciyle saldırır.”

Ölürüz ama asla teslim olmayız”

19 Aralık 2000’de gerçekleştirilen katliamın da bunlardan biri olduğuna değinilen açıklamada “Hayata Dönüş” dedikleri saldırıyla 28 devrimci tutsağın vahşice katledildiği hatırlatıldı. Ancak tutsakların “ölürüz ama asla teslim olmayız” diyerek bu saldırıya karşı dört gün boyunca direndikleri vurgulanan açıklamada, bu mücadele için “Devletin zindanlarında özgürlük mücadelesi verenlerin tarihidir. Devrimci iradenin, iktidarlar karşısındaki zaferidir, teslim alınamayacağının göstergesidir” denildi.

Katledilen tutsakların isimlerinin sıralandığı açıklamada bu saldırının sonrasında F tipi hapishanelerde başlayan ölüm orucu eyleminde de 122 devrimci tutsağın ölümsüzleştiği belirtildi.

“Bundan 18 yıl önce devrimcileri zindanlarda yakanlar, katledenler, bugün tutsakları ring araçlarında diri diri yakmaya, işkencelerde katletmeye, tecritle ve ‘tek tip elbise’yle yıldırmaya çalışıyor” ifadeleriyle hapishanelerdeki güncel saldırılara işaret edildi. Açıklama, tutsakların tek tip elbiseyi giymeyeceği ve onları yalnız bırakmayarak bu saldırıya izin verilmeyeceği vurgusuyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul