Tarihi Turistik Otel’in yıkımına tepki

Diyarbakır’da Ermeni Mimar Harutyan Sarafyan tarafından ‘50’li yıllarda projelendirilen tarihi Turistik Otel'in yıkımının ruhsat olmadan gerçekleştirilmesine Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ocak 2023
  • 23:50

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, tescilli bir yapı olan ve Yenişehir’de bulunan Turistik Otel'in yıkımına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın metnini Mimarlar Odası Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman okudu.

Kahraman, Ermeni Mimar Harutyan Sarafyan tarafından ‘50’li yıllarda projelendirilen Turistik Otel’in yıkımına ilişkin “Yıkım kararları mevzuata aykırı gerçekleşmek ile birlikte kuruma yapılan bütün uyarılara rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır” dedi.

4 Nisan 2022’de Yenişehir Belediye Başkanlığı ile yazışma yapıldığını, 14 Nisan 2022 tarihinde yıkım ruhsatının düzenlenmediği bilgisinin verildiğini belirten Kahraman şunları söyledi:

“Sürecin mevzuata uygunluğu takip edilmek üzere kurumlarla birden çok yazışma yapılmakla birlikte yıkım ve hafriyat sonrası gerçekleşen kazı çalışmaları için 08.06.2022 tarihinde ilgili yerel yönetimden ruhsat talep edilmiş, izinsiz yapılan yıkımın tutanakla durdurulup durdurulmadığı sorulmuş ancak herhangi bir ruhsat düzenlenmediği gibi, mevzuata aykırı işlemler için tutanak tutulmadığı da tespit edilmiştir. Sözde hafriyat çalışmalarının derin temel kazısına dönüştüğü fotoğraflarla belgelendirilerek 02.09.2022-12.10.2022-24.11.2022 tarihlerinde de yazışmalarımız devam etmiş ve son olarak 3194 Sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde ruhsat talep edilmiş, ruhsat düzenlenmeden kazı işlemlerinin yapılamayacağı ilgili idareye iletilmiştir. İlgili idare 03.11.2022 tarihinde Diyarbakır Koruma Kurulu tarafından sadece rekonstrüksiyon avan projelerinin onaylandığını belirtmiş olup herhangi bir işlem yapmamıştır. Avan proje ile ruhsat verilemeyeceği, ruhsat ve eklerine dair düzenleme yapılmadan kazı yapıldığı vurgusu ile işlem yapılması talep edilmiş ancak kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmamıştır.”

Kahraman konuşmasının sonunda mevzuata aykırı yıkımın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını ifade etti.