AKP iktidarı döneminde hız kazanan özelleştirmelerle birlikte kamu kaynakları hem yerli hem yabancı sermayeye peşkeş çekildi. Bu peşkeşle birlikte yandaş sermaye özel olarak ihya edilirken, bu kapsamda bir yeni özelleştirme daha gündemde. Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi çalışanların tepkisiyle karşılaşırken, Milli Savunma Bakanlığı’nın talimatıyla, Ethem Sancak ve Katar ortaklığındaki BMC’ye fabrikada bedelsiz atölye ve arazi tahsisi yapıldığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı, 6 ay önce Tank Palet Fabrikası’nda BMC’ye iki atölye ve bir boş arazinin bedelsiz olarak kiralanması yönünde bir emir gönderdi. Bakanlık, geçen hafta da fabrikaya yeni bir emir göndererek, fabrikanın tank bölümünde bulunan imalat atölyesinde 4 bin 200 metrekarelik bir bölüm ile 3 dönüm büyüklüğünde üzeri beton kaplı olan bir arazinin BMC’ye bedelsiz olarak tahsis edilmesini istedi. Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay önce ve Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra fabrikada BMC’ye bedelsiz alan tahsis edilmesi, özelleştirme ihalesinin de ‘adrese teslim’ olacağını ortaya koydu.
‘Süper’ teşvike rağmen inşaat durmuştu
Türkiye’nin ana muharebe tankı olarak tanıtılan Altay’ın seri üretimi ve bu tank için motor geliştirme ihalesini geçen yıl BMC kazanmış, BMC’nin bu tankı Sakarya’nın Karasu ilçesinde yapacağı fabrikada üreteceği açıklanmıştı. Ağustos ayında BMC’ye Sakarya’ya yapılacak yatırım için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, yüzde yüz oranında kurumlar vergisi indiriminin de aralarında bulunduğu ‘süper teşvik’ olarak adlandırılan devlet teşviki sağlanmıştı. Ancak ekim ayında BMC’nin Karasu’daki fabrikasının inşaatı durduruldu. Tank Palet Fabrikası’nın devriyle BMC’nin sıfırdan fabrika kurmak yerine halihazırdaki fabrikanın modernizasyonu ile tank üretimine başlayacağı ifade ediliyor.