“Tacize ve istismara dur de”

Şırnak’ta uzman çavuş tacizi yürüyüşle protesto edildi. Şırnak Barosu uzman çavuşun açığa alındığını ve tedavisi ardından gözaltına alındığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Nisan 2024
  • 23:30

Şırnak’ta gerçekleşen uzman çavuş tacizi yürüyüşle protesto edildi. Şırnak Barosu uzman çavuşun açığa alındığını ve tedavisi ardından gözaltına alındığını duyurdu. 

Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş KESK binası önüne kadar sürdü. Burada basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan KESK üyesi Murat Özbey şunları söyledi:

“Deneyimlediğimiz üzere failin kamu görevlisi olması ve özellikle kolluk personelinin fail olduğu benzer vakalarda etkin ve adil bir soruşturmanın yürütülmemesi, faillerin cezasızlık zırhı ile korunması, failin bundan aldığı güçle bu eylemde bulunması toplumda böylesi bir infial yaratacak sonuç doğurmuştur. Cezasızlık bu coğrafyada başta kadın ve çocukların yaşam hakkı olmak üzere genel hak ihlallerinin en büyük zırhı olmuş ve olmaya da devam ediyor. Kamunun gücünü arkasına alarak bu suçları işleyen hiçbir failin etkili bir ceza aldığına şahit olmadık. Batman Beşiri'de Musa Orhan, Cizre'de fail Aslan A. ve Hakkari'de Esra Yücel davaları ve onlarca kamuoyuna yansımış davalar bu cezasızlık politikasının en net örnekleridir."

Özbey’in ardından konuşan DEM Partili Newroz Uysal Aslan faili korunduğunu şu ifadeleri kullanarak vurguladı:

“Bugün burada olmamızın sebebi acı verici bir olaydır. Kolluk güçleri, halkımız arasında uyuşturucu, ajanlık dağıtmaya amaçlıyor. Burada yaşanan Firdevs Babat olayı aynı kişilerin eliyle yapıldı. Sakine Kültür olayı hala aklımızda. Bundan üç yıl önce buna benzer bir olay daha yaşandı ve tüm Şirnex halkı buna karşı ayağa kalktı. Dün yine sokaklarımızda aynısı yapıldı. Şirnex halkı bunlara karşı her zaman tepkisini ortaya koyacaktır. Olay sonrasında yaralı olarak gösterilen fail acil bir şekilde hastaneye kaldırıldı ve kaçırıldı.”

Şırnak Barosu, Z.Ç’nin tedavisinin ardından Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamından gözaltına alındığını ve açığa alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“12.04.2024 tarihinde saat 21:30 sıralarında uzman çavuş olarak görev yapan alkollü şahsın bir vatandaşımızı taciz etme iddiası nedeniyle yaşanan infial neticesinde darp edildiği görüntüler basına yansımıştır. Yaşanan olay nedeniyle 4 vatandaşımız gözaltına alınmış, adli ve idari soruşturma süreci devam eden Z.Ç. isimli kamu görevlisinin de açığa alındığı ve hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenilmiştir. Toplumda ciddi anlamda infiale neden olan bu vahim olay nedeniyle vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyor, soruşturma sürecini titizlikle takip ettiğimizi ve olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”