Suruç'un 106. ay oturumunda davaya çağrı

Suruç Katliamı’nın 106. ay oturumunda, firari sanıklar yönünden yarın görülecek olan Suruç davasına çağrı yapıldı ve talepler yinelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mayıs 2024
  • 19:30

Suruç katliamının 106. ay oturumunda Kadıköy Halitağa Caddesi'nde anma yapıldı.

Basın metnini okuyan Hivda Selen, Suruç katliamı davasındaki delillere ulaşılmasının engellendiğini, dosya üzerindeki gizlilik kararının aylarca süren mücadele sonucunda kaldırıldığını hatırlattı.

Açıklamada yarın (21 Mayıs) görülecek duruşma öncesi şu talepler sıralandı:

“*Suruç Katliamı davasını gören Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi kovuşturmayı Derinleştirmeli, katliamın tüm yanlarıyla araştırılması ve sorumluların bulunması Konusunda 'istekli ve cesaretli' olmalı, yargılamanın gerektirdiği özen ve ciddiyetle hareket etmelidir.
*Duruşmayı izlemeye giden ailelerimiz mahkeme salonu önünde ve içeri girerken zırhlı araçların ve ağır silahların baskısı altında kalıyor. Duruşma sonrasında açıklama yapılmasına izin verilmiyor. Duruşma Hilvan Cezaevi Kampüsü'nün dışında uygun bir duruşma salonuna alınmalı, davayı takip edenler üzerinde oluşturulan baskıya son verilmelidir.
*katliamdan hemen sonra dosyaya konulması gereken olay yeri görüntüleri aradan 9 yıl geçmesine rağmen halen eksik ve yer yer silinmiş Katliam sonrasına ilişkin görüntüleri yok eden kamu görevlileri tespit edilmeli ve haklarında işlem başlatılmalıdır.
*Katliamdan sonra olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanan ve hakkında hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılan Abdullah Ömer Arslan sanık sıfatı ile dinlenmelidir. Daha önce defalarca başvuru yapmamıza rağmen Abdullah Ömer Arslan hakkında takipsizlik kararı verilerek adeta korunmuştur. Korunmasından vazgeçilmeli, hakkındaki somut delillerin Varlığı göz önünde bulundurularak bir an önce tutuklanmalıdır.
*Katliamda sorumluluğu bulunan polisler hakkında açılan davalar ana dava ile birleştirilmeli, katliama ilişkin deliller birlikte değerlendirilerek kovuşturma kamu görevlilerine doğru genişletilmelidir.”

Gözaltında kaybedilen yakınlarını bulmak için mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin adalet nöbetinin önümüzdeki hafta 1000 haftayı geride bırakacağına dikkat çekilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“Adalet bakanlığı önünde direnişini sürdüren Emine Şen Yaşar'ı Halitağa caddesinden selamlıyor, onurlu mücadelesinde yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz.”

Basın metninin ardından oturma eylemine geçildi. Eylem sloganlarla bitirildi.