Suruç Katliamı davasının 8. duruşması görüldü

Suruç Katliamı’na ilişkin davanın 8. duruşması görüldü. Avukatların yalnızca bir talebi kabul edilirken, bir sonraki duruşmanın 9 Mayıs tarihinde görülmesine karar verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Şubat 2019
  • 15:51

Kobanê’nin yeniden inşası için yola çıkanları hedef alan ve 33 kişinin katledildiği Suruç Katliamı’na ilişkin davanın 8. duruşması Hilvan T Tipi Hapishanesi Kampüsü duruşma salonu Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın tutuklu tek sanığı Yakup Şahin duruşmaya SEGBİS’le başlandı.

Katliamda yakınlarını yitirenlerin yakınları ve yaralılar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı, tüm sorumluların yargılanmadığını belirterek tepki gösterdi. Geçen duruşmada tanık olarak dinlenen Abdullah Ömer Aslan’ın sanık olmasını, görevini suistimal eden kamu görevlilerinin yargılanmasını, tek tutuklu sanığın da duruşmaya getirilmesini istediler. Hayatını kaybeden Cemil Yıldız’ın eşi Sultan Yıldız, patlamanın ardından neden gaz bombası atıldığını ve neden yaralıları taşıyan ambulansların önüne geçildiğini sordu.

Yakup Şahin ise ailelerin ve yaralıların beyanları sırasında sinirlenerek provokatif sözler sarf etti.

Avukat Sevda Çelik, geçen celse de tanık olarak dinlenen Hülya Bali ve Abdullah Ömer Aslan’ın daha ayrıntılı dinlenmesini talep etti. Avukat Sezin Uçar katliamın üzerinden geçen 43 ay ve 7 duruşmaya rağmen maddi gerçeğe ulaşma çabasının neredeyse olmadığına, taleplerinin çok küçük bir kısmının kabul edildiğine dikkat çekti.

Urfa Baro Başkanı Avukat Abdullah Öncel, sanığın SEGBİS ile katılmasının adil yargılanmanın ihlali olduğunu vurguladı, Şahin’in ve Bali’nin duruşmada hazır edilmesini talep etti.

Sanık Şahin ise avukatları suçlayarak, “Bu avukatlar aileleri bana kışkırtmasın” diyerek hiçbir şey bilmediğini iddia etti.

Mahkeme heyeti, avukatların sadece Hülya Bali’nin mahkeme huzurunda dinlenmesi talebini kabul ederek diğer tüm talepleri reddetti. Duruşma 9 Mayıs 2019 tarihine ertelendi.

Duruşma sonrası yapılmak istenen açıklamaya da jandarma izin vermedi.