Suruç Katliamı davası

Suruç Katliamı’na ilişkin hazırlanan göstermelik iddianamenin ardından dava katliamdan 21 ay sonra bugün görülmeye başlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2017
  • 21:37

Suruç Katliamı’nın üzerinden geçen 21 ayın ardından bugün Urfa’nın Hilvan ilçesinde 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma görüldü. Savcının SGDF Eş Başkanı hakkında “hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu dava 14 Temmuz’a ertelendi.

Bugün sabah 09.30’da başlaması öngörülen dava 14.00’e ertelenirken ancak 15.30’da başlayabildi. Davanın tek sanığı olan 10 Ekim Ankara Katliamı davasından tutuklu Yakup Şahin duruşmaya getirilmediği gibi SEGBİS ile de duruşmaya bağlanmadı. Avukatlar hariç izleyenlerin cep telefonları ile mahkeme salonuna girmesinin engellendiği duruşma müdahillik taleplerinin dinlenmesi ile başladı.

Devletin katliamdaki rolüne dikkat çekildi

Davaya müdahil olmak için beyanlarda bulunan Suruç şehitlerinin yakınları katliamın arka planını da gözler önüne serdi. Kobanê’ye gitmek üzere yola çıkan ve Suruç’a gelen SGDF üyelerinin yol boyunca onlarca kez arandığına ancak bombacının elini kolunu sallayarak Suruç’a girdiğine dikkat çeken aileler katliamda devletin rolü olduğunu vurgulayarak cumhurbaşkanı ve başbakanın yargılanmasını talep etti.

Patlamanın hemen ardından polisin attığı gaz bombası ve ambulansın geçişine polisin izin vermemesi nedeniyle ölümlerin arttığına dikkat çekilirken saldırı anına ilişkin canlı tanıklıklar paylaşıldı.

Aileler ve Suruç gazilerinin yanı sıra SGDF, ESP, CHP Milletvekili Veli Ağbaba, HDP, DBP, Eğitim Sen, PSAKD, Urfa Barosu, Antep Barosu, İstanbul Barosu, BEKSAV, Demokrat Hukukçular Platformu, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Türkiye Barolar Birliği, SYKP, İHD müdahillik talebinde bulundu.

“O savcı da yargılanmalı”

Müdahillik taleplerinin ardından müştekiler vekili Av. Gülhan Kaya söz aldı. Kaya beyanında şunları dile getirdi: “SGDF yolda defalarca durduruldu. Bunun tamamı kolluğun gözetiminde oldu. Amara'da tek bir güvenlik görevlisi yoktu. Bugüne kadar bu devlet görevlileri hakkında soruşturma var mı diye defalarca sorduk, yanıt talep ettik. Savcılık çok açık bir biçimde 'Bir fail vardı, o da öldü dosyayı kapatalım' derdindeydi. Bu katliamdan sonra güvenlik güçleri ne yapmış, cevap yok iddianamede.

Soruşturma aşamasında yaşanan usulsüzlüklere ve eksikliklere dikkat çeken Kaya, gaz bombası atan ve yolu kapatan kolluk güçlerine dair iddianamede tek bir cümle dahi olmamasını teşhir etti. Yayın yasağı ve kısıtlama kararının kaldırılması taleplerini reddeden ve kamera görüntülerini kendilerine vermeyen savcının da katliama ortak olduğunu ifade eden Kaya, savcının da yargılanması gerektiğini söyledi.

Savcıdan SGDF Eş Başkanı hakkında suç duyurusu

Kaya’nın konuşmasının ardından savcı, SGDF Eş Başkanı Ceren Çoban hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret ve Türk milletine devletin kurum organlarına hakaret” iddiasıyla soruşturma açılması talebinde bulundu. ESP, SGDF, BEKSAV, CHP, PSAKD, Eğitim Sen, Türkiye Barolar Birliği, Urfa Barosu, İstanbul Barosu, HDP, ÖHP, Demokrasi İçin Hukukçuların müdahillik talebinin reddini istedi.

Mahkemenin kararlarını açıklaması için duruşmaya ara verildi.

Savcının istemleri doğrultusunda kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, davayı 14 Temmuz tarihine erteledi.