“Soruşturmalar cadı avına dönüştürülmesin!”

İMO, iktidarın kendi suçunu örtme gayretinin mühendisler için cadı avına dönüştüğünü söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2023
  • 10:50

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adalet Bakanlığına yaptığı çağrıda “Soruşturmalar cadı avına dönüştürülmesin” dedi.

6 Şubat depremlerinin yaratmış olduğu yıkımda sorumluluğu bulunan herkesin yargı önüne çıkarılarak hukuk nezdinde hesap sorulmasını Oda olarak öncelikli taleplerin arasında olduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Ancak yapılmakta olan soruşturmaların seyrine bakıldığında, gerçek kusurluların ortaya çıkarılmasından uzaklaşıldığı, tutuklamaların bazı meslek gruplarının topyekûn cezalandırılması haline dönüştüğü görülmektedir. İktidarın kendi suçunu örtme gayreti mühendisler için cadı avına dönüşmekte olup henüz sorumlulukları ortaya konulmamış olan pek çok meslektaşımız tutuklanmaktadır. Tutuklamalar amacından saparak, suçlu suçsuz ayrımı yapmadan, bir tür öne alınmış ceza gibi uygulanmaya başlanmıştır. Yıkılan binaların hangi sebepten yıkıldığını anlamadan, o sebeplerin sorumluluk zincirini tespit etmeden, o binaya ilişkin ilgili ilgisiz herkesi tutuklamak adaletin tecellisinden ziyade adalete olan güveni bir kez daha sarsmakta, gerçek faillerin gözden kaçmasına sebep olmaktadır”

Mühendislik hizmetlerinin bile bile, göre göre kağıt üzerinde kalmasını sağlayanların bugün mühendisleri sorumlu kılmaya çalıştığı vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bugüne kadar mühendisliğin niteliğini, etkinliğini ve itibarını zayıflatmak için elinden geleni yapanlar şimdi mühendisleri suçlamaya çalışmaktadır. Çıkardıkları İmar Aflarıyla risk üzerine risk yaratan ve yetmiyormuş gibi imar affından faydalanacak binaları gerçek bir teknik incelemeden kaçıran yöneticiler şimdi gözlerden uzak kalmak için hedef saptırmaktadırlar. Halkın sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamasından sorumlu olan devlet yöneticileri sorumluluklarından kaçınamazlar. Gerçek ve adil bir yargılamanın en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm sorumluları tespit edip cezalandırabileceğine inanıyoruz. Ancak cadı avına dönüştürülmüş bir soruşturma sürecinin sorumluların tespitinden ziyade gizleyeceğini söylüyoruz”