“Son dört ayda en az 3 bin 262 kişi gözaltına alındı”

CHP’li Süleyman Bülbül’ün hazırladığı “Adalet Raporu”na göre; son dört ay içerisinde 120 toplantı ve gösteri yürüyüşüne polis saldırdı. Çeşitli soruşturmalar kapsamında 3 bin 262 kişi gözaltına alınırken, 539 habere erişim engeli getirildi. 95 kadın öldürülürken, 72 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2021
  • 17:30

AKP-MHP iktidarının sıkıştıkça saldırganlaşan tutumunun verileri “Adalet raporu”na da yansıdı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yaşanan ihlalleri raporlaştırdı.

Berkay Varol’un ANKA’da yer alan haberine göre Bülbül, raporunda Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan hak ihlallerini sıraladı.

Buna göre; son dört ay içerisinde 120 toplantı ve gösteri yürüyüşüne polis saldırdı. Çeşitli soruşturmalar kapsamında 3 bin 262 kişi gözaltına alındı.

Kadın cinayetleri konusunda ise Bülbül, 95 kadının boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, ilişkiyi reddettiği için, yani kendi hayatına dair karar aldığı için birinci derece yakını, eski eşi ya da sevgilisi tarafından öldürüldüğünü, 72 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu raporladı. 

Raporda haziran ayından ekim ayına kadar, en az 539 habere erişim engeli getirildiği, hapishanelerde ise 2 bin 383 kişinin hak ihlaline uğradığı belirtildi.

Adalet Bakanlığı'na bağlı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılına ait “Adli İstatistikleri”ne değinilen raporda, geçtiğimiz yıl 1 milyon 541 bin kişi hakkında çeşitli suçlardan mahkûmiyet verildiğine tespit edildi. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında geçtiğimiz yıl 2 bin 897 mahkûmiyet, 3 bin 384 kişi hakkında beraat kararı verildi. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu 2017 yılında hiç hak ihlali kararı vermemiş

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na bu yıl dahil son 5 yılda toplam 67 milyon TL'nin üzerinde bir bütçe ayrıldığını belirtilen raporda, 2017 yılında hiçbir dosya hakkında hak ihlali kararı verilmediğine; 2018, 2019 ve 2020 yıllarında ise yalnızca 375 dosyanın hükme bağlandığına, bu dosyalar hakkında da “incelenemezlik kararı” verildiğine dikkat çekildi.

Raporda kurumun 3 yıl içinde ayrımcılık yasağı ihlali, ulusal önleme mekanizması ve genel insan hakları konularında yapılan başvuruların sadece 18’ine ihlal kararı verdiği belirtildi.