Soma’da katliam anması: Unutmadık, unutmayacağız!

Soma Katliamı’nın 5. yılında, katliamda yaşamını yitiren 301 madenci için Soma’da anma yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2019
  • 14:10

Soma Katliamı’nın 5. yılında, katliamda yaşamını yitiren 301 madenci için yapılan anmada yargının adaletsizliği protesto edildi.

Soma 301 Madenciler Derneği önünde toplanan kitle, buradan Madenci Anıtı’na yürüdü. Madenci Anıtı önünde basın açıklamasını, katliamda oğlu Uğur Çolak’ı yitiren İsmail Çolak yaptı.

Katliam sonrasında geçen 5 yılda her şeye rağmen adalet arayışından vazgeçmeyen 301 madenci yakını olarak yine alanlarda olduklarını dile getiren Çolak, kendi yanlarında olan vekilleri, avukatları ve özellikle tutuklu ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’yı selamladı.

Çolak konuşmasında, katliamın ardından Erdoğan’ın “Madencinin kaderinde madenciliğin fıtratında böyle ölümler vardır” diyerek katliamı doğal göstermeye çalıştığını hatırlattı.

Katliam sonrası başlayan ve 11 Temmuz 2018’de karara bağlanan yargılama boyunca siyasi iktidarın pek çok engeliyle karşılaştıklarını belirten Çolak, katillere ödül gibi ceza verildiğini ve yetmezmiş gibi Can Gürkan’ın tahliye edildiğini hazırlatarak “Üstüne bir de mahkeme kendisine hediye verdi. Birkaç yıllığına iptal edilen maden işletme yetkisi de iade edildi” dedi.

Bu kararın yeni katliamların önünü açtığını vurgulayan Çolak devamında şunları söyledi:

“Soma Katliamı davası Yargıtay’a kaldı. Yargıtay’ın katillere verilen bu ödül gibi kararı iptal etmesini, davanın yeniden görülerek daha adil bir karar verilmesini istiyoruz. 301 madenci aileleri olarak adalet yerini bulana kadar mücadele edeceğiz. Kaybettiğimiz 301 canımız için en ağır cezayı almalarını istiyoruz. Bunun için mahkemeden olası kasıttan ceza vermelerini bekliyoruz. Böyle yapsın ki sorumlular gün yüzü göremesin ve yeni katliamların önüne geçilsin. 301’i unutmadık unutmayacağız. Bir gün adalet herkese lazım olacak.”

Açıklamanın ardında mezarlığa gidilerek katliamda yaşamlarını yitiren madencilerin mezarlarına karanfiller bırakıldı.