Greenpeace Akdeniz, 90 adet domates, salatalık ve biber örneğini inceleyerek hazırladığı “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” başlıklı raporunu yayınladı.
Raporda gıda örnekleri, pestisit analizleri konusunda uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz ettirildi ve 620 farklı çeşit pestisit kalıntısı tespit edildi.
Rapora göre yeşil biber ve salatalık örneklerinin yüzde 15,6’sında ürünlerde kullanılması yasak pestisit kalıntısı tespit edildi.
Dünyada 3 milyon ton kullanılırken, Türkiye’de 1979 yılı ile 2018 yılları arasında pestisit kullanımının yedi kat artış göstererek 59 bin tona ulaştığı belirtilen raporda, toplam pestisit miktarının yüzde 40’ının Antalya, Manisa, Adana, Mersin ve Aydın'da kullanılmakta olduğu ifade edildi.
Pestisit kullanımının mevsimi dışında üretilen ürünlerde daha çok olduğu tespit edilen raporda şu tespitler sıralandı:
“* 90 örneğin yarısında (yüzde 52) hormonal sistem üzerinde etkili bir ya da birden fazla sayıda pestisit kalıntısı tespit edildi.
* 90 örneğin yarısında (yüzde 49) sucul canlılar, arılar, algler ve faydalı böcekler açısından çok zararlı olan pestisitlerin kalıntısı tespit edildi.
* Marketlerden alınan örneklerin pestisit kalıntıları açısından pazarlardan alınan örneklere kıyasla yüzde 14 farkla daha fazla risk içerdiği görüldü.
* 90 adet gıda ürününün yaklaşık yarısının (yüzde 42) doğal hayatta biyolojik birikime neden olan, toksik etkisi çok uzun süre kalıcı pestisit kalıntısı içerdiği belirlendi.
* 90 örneğin üçte birinde (yüzde 33,3) pestisit uygulayıcıları açısından sorun teşkil eden pestisit kalıntıları tespit edildi.
* Ağustos ayında alınan örneklerin hiçbirinde 5 ve 5’ten fazla pestisit kalıntısı içeren örnek tespit edilmedi. Ekim ayında alınan 30 örneğin 4’te 1’inde; Kasım ayında alınan 30 adet örneğin ise yaklaşık yarısında 5 ve 5’ten fazla pestisit kalıntısına rastlandı.
* Kasım ayında sadece bir yeşil biber örneğinde tam 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu. Bir pestisitin tek başına sahip olduğu toksik etki diğer pestisitlerle bir arada olduğunda “kokteyl etkisi” denen daha fazla olumsuz etkiye sahip olabiliyor.
* Greenpeace 2016 yılında pestisitleri sağlığa etkilerine göre sınıflandırarak bir 'Kara Liste' hazırlamıştı. Yeni araştırmada incelenen 90 ürünün yüzde 77’sindeki pestisit kalıntılarının 'Kara Liste'deki memelilere toksisite ve çevresel toksisite içinde yer alan kriterlerin birine ya da birkaçına aykırı olduğu tespit edildi.”