Soçi Olimpiyatları protesto edildi

Çerkesler bir kez daha Soçi Olimpiyatları’nı protesto ettiler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Şubat 2014
  • 17:28

İstanbul Rusya Konsolosluğu'nun karşısında buluşan Çerkesler, dün başlayan Soçi Olimpiyatları’nı kınayarak, Rus devletinin Çerkes aktivistlere uyguladığı baskılara dikkat çekti.

Soçi'de gözaltına alınan ve Rus devleti tarafından baskı gören Çerkes aktivistelerin de katıldığı eylemde, Rusça ve Çerkesce “Çerkesya yürüyüşümüz durdurulamaz”, “Atalarımızın kemikleri üzerinde olimpiyatlara hayır” yazılı pankartlar açıldı. Çerkesler Rus devletini, “Soçi'de olimpiyat istemiyoruz!”, “Soykırım insanlık suçudur!”, “Her yer Soçi her yer direniş!” ve “Worepsav Adiğexer, Adiğe xeğegur!” sloganları ile protesto etti.

Eylemde Türkçe ve Çerkesce yapılan basın açıklamasının ardından yine iki dilde “2014 Çerkesya Barış ve Özgürlük Deklerasyonu” okundu.

Deklerasyonu okuyan Jade Wumar, 3 madde ile Çerkes halkının “Çerkes sorunu” hakkındaki düşünce ve taleplerini sundu. “Soçi seçimi, olimpizmin barış ruhuna uygun değildir” diyen Wumar, Soçi'nin Ravensbrück ya da Dachau'dan farkının bulunmadığını, yaşanan bunca acıya rağmen olimpiyatlarda Çerkes kültürünün tanıtılması şöyle dursun, inkara uğradığının altını çizdi.

Çerkes halkının büyük bir travma yaşadığına vurgu yapan Wumar, emperyal Rusya'nın Çerkeslere karşı yürüttüğü askeri faaliyetleri soykırım olarak tanımladı ve bölgenin Rus toprağı tezi olduğuna dair tezlerin yanlış olduğunu belirtti.

Çerkeslerin sürgün edilmesinin halk üzerinde yarattığı travma ve acının kuşaktan kuşağa aktarıldığını deli getiren Wumar, bunun şimdiki sorumlusunun Rusya Federasyonu olduğunun altını çizdi.

Deklerasyon, “Çerkes halkı 2014 yılının Şubat ayından sonra da demokratik taleplerini barışçıl yöntemlerle dünya kamuoyunun gündemine getirmeye devam edecektir” denilerek sona erdirildi.

Açıklamaların ardından bazı göstericiler, Konsolosluk önüne yürüyerek tepkilerini dile getirdi ve ellerindeki döviz ve bayrakları konsolosluğa ve onu koruyan çevik kuvvet otobüsüne doğru attı.

Kızıl Bayrak / İstanbul