Sivas Katliamı Ankara ve İzmir’de lanetlendi

Sivas Katliamı, Ankara ve İzmir’de lanetlendi, yaşamını yitirenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2016
  • 19:45
İzmir

İzmir

İzmir

İzmir

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Sivas Katliamı’nın 23. yıldönümünde İzmir ve Ankara’da anma etkinliği yapıldı. Ankara’da Kurtuluş Meydanı’ndan Kolej Meydanı’na yürüyüş yapılarak burada miting gerçekleştirilirken, İzmir’de ise Alsancak’ta ÖSYM önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yüründü, burada anma etkinliği düzenlendi.

Ankara

Miting için Kurtuluş Kavşağı’nda toplanılırken, katliamların faili devletin kolluk kuvvetleri bir kez daha ilerici ve devrimci kurumların alana girişi sırasında provokasyon yaratmaya çalıştı. Devrimci Parti kortejinde Eylem Ateş’in fotoğraflarını, Halkevleri kortejinde ise içinde diktatör kelimesi geçen bir dövizi bahane eden kolluk güçleri kortejlerin önüne barikat kurarak alana girişlerine izin vermedi. İlerici ve devrimci güçlerin kararlı duruşunun ardından kolluk güçleri barikatı açarken kortejler toplanma noktasına geldi ve yürüyüş başladı.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı mitingde en önde Sivas’ta katledilenlerin resimleri taşındı. Alevi dernekleri, KESK, TMMOB ve çeşitli yöre dernekleri ile birlikte ilerici, devrimci kurumlar da mitingde yer aldı. İşçi Kültür Evi, mitinge “Baskı, zorbalık ve sömürü düzenine son! Bu kan denizinin ufkundan kızıl bir güneş doğacak!” pankartı ile katıldı.

Mitingde ilk konuşmayı PSAKD Genel Sekreteri Bülent Kaya yaptı. “Katliamlara karşı sokaklarda olmazsak, katil devleti teşhir etmezsek daha çok Madımaklar, Çorumlar, 10 Ekimler olur!” diyen Kaya, konuşmasını “Korkunun ve zulmün üstüne yürümeliyiz, yürüyeceğiz!” diyerek noktaladı.

Sivas Katliamı’nda katledilenlerin aileleri adına Nilgün Karababa’nın konuşmasının ardından şehitlere dair kısa anlatılarla tek tek isimleri okundu ve “Burada!” denildi.

Miting, PSAKD Mamak Şubesi Otantik Semah Ekibi’nin semah gösterisinin ardından Mekteb-i İrfan’ın türkü ve deyişleri ile sona erdi.

Miting sona ermek üzere olduğu sırada kolluk kuvvetleri izin süresinin dolduğu bahanesi ile tertip komitesine, kitleye saldırma tehditlerinde bulundu.

İzmir

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İzmir bileşenleri tarafından örgütlenen eylem, Alsancak ÖSYM önünde toplanılarak başladı. Kitlenin toplanmasının ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yüründü.

“Sivas’ın ışığı sönmeyecek. Unutmadımaklımda” pankartının açıldığı eylemde, ilk olarak Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından katliamda yaşamını yitiren sanatçıların ezgileri seslendirildi.

ABF adına ortak metni okuyan Cuma Kuzu, Sivas Katliamı’nın üzerinden 23 yıl geçtiğini söyleyerek bu süreçte Türkiye’de hak ve özgürlüklerin daha da baskı altına alındığını belirtti. Kuzu, sürmekte olan kirli savaşlardan, kadın cinayetlerinden söz ederek katliamcı devlet geleneğinin devam ettiğine, bunun yanı sıra da hukukun birkaç kişinin çıkarlarını korumaktan başka bir fonksiyonu kalmadığına değindi.

Kuzu, Alevilere yönelik saldırılardan ve asimilasyon politikaları üzerinde durdu. Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelere mülteci kamplarının kurulmasının, Alevilerin fişlenmesinin, Alevi tehciri anlamına geldiğine vurgu yaptı. AFAD kamplarında meydana gelen cinsel saldırılardan söz eden Kuzu, kurulacak kampların insan ve organ kaçakçılığını yaygınlaştıracağına dikkat çekti. “Alevisizleştirme” projelerine karşı olacaklarının altını çizen Kuzu, meydanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti. Kuzu son olarak şunları belirti:

“Sivas katliamında yaşamını yitirenlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Katliamın sorumluları yargılanana kadar Madımak otelin de olmaya, hesap sormaya devam edeceğiz.”

Kızıl Bayrak / Ankara-İzmir

İLİŞKİLİ HABERLER