“Şişli Etfal Hastanesi yok edilmesin!”

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınmak ve 2 ayrı hastaneye bölünmek istenmesine karşı hastane önünde eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mayıs 2018
  • 14:28

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2 ayrı hastaneye bölünerek Şişli’den taşınması Şişli Etfal Dayanışması’nın çağrısıyla yapılan eylemle protesto edildi.

 “Şişli Etfal taşınmasın yerinde dönüşsün” pankartının açıldığı eylemde, “Etfal candır, canıma kastetme”, “Bizi özel hastanelere mahkum etme, Etfal'e dokunma”, “Yıkılıp yok olmasın yerinde yapılsın” dövizleri taşındı.

TTB Başkanı Raşit Tükel, İTO Başkanı Pınar Saip, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik’in de yer aldığı eyleme, hastane çalışanları, hastalar, çevre halkı ve esnaf da katıldı. Eylem de sık sık "Hastaneme dokunma", "Şişli Etfal yerinde güzel" sloganları atıldı.

“Yerinde yeniden yapılandırın!”

Eylemde ilk olarak SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden söz aldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 120 yıllık tarihiyle Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olduğunu hatırlatan Erden, hastanenin bölünmesi kararının taraflara danışılmadan alındığını söyledi. “Depreme dayanıklı değil”, “Fiziki koşulları uygun değil” gibi bahanelere değinen Erden, Şişli Etfal’in kapatılmasının bunlara çözüm olmadığını belirterek “Şişli Etfal yerinde yeniden yapılmalıdır” dedi.

Siyasi iktidarın sağlık alanındaki yapboz politikalarına da değinen Erden, Etfal’in taşınması temel nedeninin rant olduğunun altını çizdi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip deprem tehlikesinin yeni olmadığını söylediği konuşmasında “Buranın bir bütün olarak yerinde yeniden yapılandırması mümkündür” ifadelerini kullandı.

“Şişli Etfal yok edilmek isteniyor”

Sonrasında eylem, basın açıklamasının okunmasıyla devam etti. Hasta yakını Murat Yıldırım’ın okuduğu açıklamada, “Hastanemizin bölünerek, Sarıyer-Çayırbaşı ve Seyrantepe’de yer alan 2 hastaneye taşınması planlanıyor. Bu planlama, tekrar bir araya gelmemek üzere bölünüp taşınarak, Şişli’den koparılarak, Şişli Etfal Hastanesi’nin yok edilmesidir” denildi.

Hastanenin, Avrupa yakasındaki sağlık hizmetinde tuttuğu yere değinilen açıklamada, “Şişli Etfal Hastanesi kapandığında, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren bir hastane kalmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Şişli Etfal, hizmet bölgesinden koparılamaz, geri dönmemek üzere bölünüp taşınamaz, yok edilemez” vurgusu yapıldı. Hastanenin kapatılmasının yol açacağı sorunlar ise şöyle ortaya kondu:

“Bölgede yaşayanlar ve çalışanlar olarak nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişimimiz kısıtlanacaktır. Büyük çoğunluğu dar gelirli insanlardan ve göçmenlerden oluşan bölge halkı, özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılacaktır. Sağlık hizmetlerine daha çok gereksinim duyan ve diğer bölgelere göre daha yüksek bir yoğunluğa sahip olan yaşlı nüfusun, uzak noktalara taşınan ve bölünen birimlere ulaşması bir eziyete dönüşecektir. Bölgedeki taşıt trafiği dolayısıyla, acil servislere erişimde yaşanacak gecikmelerden kaynaklı, geri döndürülemez kayıpların yaşanması kaçınılmazdır. Doğal afetler ve beklenmedik olaylar sonrasında, önlenebilir kayıplara yönelik müdahaleler zorlaşacak, destek imkanları daralacaktır.”

Açıklama; hastanenin bölgeye geri dönmek üzere geçici süreliğine taşınması veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılması, hastanenin güvenli ve yeni binalarda aynı bölgede hizmet vermeye devam etmesi talepleri sıralanarak sona erdi.

Eylemin ardından, Şişli Etfal’in yerinde yeniden yapılandırılması talebiyle imza kampanyası başlatılarak, bilgilendirme broşürü dağıtıldı.

İLİŞKİLİ HABERLER