Silopi’de iki çocuğu, polis göz göre göre katletmiş

Panzerle eve dalarak iki çocuğu katleden polisin “frenler tutmadı” ifadesinin yalan olduğu bilirkişi raporuyla açığa çıktı. Soruşturmada katil polisin panzer kullanma yetkisine sahip olmadığı ortaya serilmişti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mayıs 2017
  • 08:54

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 4 Mayıs gecesi panzer eve dalmış, Muhammet (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler katledilmişti. İki çocuğun katledilmesine ilişkin Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, jandarma ve polis uzmanları tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, polisin panzerin frenlerinin tutmadığı yönündeki ifadelerini yalanladı.

Tanık polis F.T., katil polis Ömer Y.’nin panzeri park etmeye çalışırken aracın motorunun stop ettiğini, sesinin kesildiğini ve egzozundan duman gelmediğini, bu şekilde de yokuş aşağı hızlanarak eve çarptığını iddia etmişti. Katil polis de “frenler tutmadı” iddiasını ortaya atmıştı.

“Fren sistemi işlevini yerine getiriyor”

Trafik Bilirkişi Polis Memuru H.A ve Teknik Araç Teknisyeni, Bakım Astsubay Kıdemli Çavuş Y.B. tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ise panzerin bir kusuru olmadığını ortaya koydu. Raporda teknisyenin ifadeleri şöyle yer aldı:

“Araçta yaptığım inceleme sonucunda aracın herhangi bir yerinde fren, hidrolik kaçağının bulunmadığını, fren hidrolik seviyesinin kontrolüm sonucu tam olarak uygun seviyesinde bulunduğu tespit edilmiştir. (...). Araç çalıştırılıp hareket ettirilerek fren kontrolü yapıldığında ve aracın fren sisteminin işlevini yerine getirdiği tespit edilmiştir. Ancak aracın el freninin olmadığı ve yerine vites konumlarından park konumuna getirildiğinde frenlerin tuttuğu tespit edilmiş olup, aracın park konumuna geçişi zor olduğu tespit edilmiştir. Bu söz konusu durum değerlendirildiğinde frenlerin tutabilmesi için şoförün öncelikli olarak ana güç anahtarını açması gerekmektedir.”

Polisin panzer kullanma yetkisi yok

Öte yandan soruşturma kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden istenen bilgilerde ise katil polisin panzer kullanma yetkisi olmadığı ve geçici olarak görevlendirildiği ifade edildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yanıtında, katil polis Ömer Y.’nin panzer kullanmaya ilişkin bir kurstan geçirilmediği ve panzer kullanma yetki belgesi olmadığı ifade edildi. Darbe girişiminin bu görevlendirmeye bahane olarak gösterildiği yanıtta, darbe girişimi sonrasında panzer kullanma yetkisine sahip polislerin görevden alındığı, Ömer Y.’nin de panzerde geçici olarak görevlendirildiği öne sürüldü.

İLİŞKİLİ HABERLER