Sermaye yeni kabineden hoşnut

Geniş sermaye çevreleri, yeni kabinede sermaye sahiplerinin yer almasından duydukları memnuniyeti ortaya koydu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2018
  • 12:19

Yeni kabinede sermayenin daha dolaysız şekilde yer alması üzerine sermaye çevrelerinden açıklamalar yapılarak yeni kabineye beslenen “umutlar” ifade edildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kabinenin “yeni döneme uygun şekilde icracı isimlerden oluşmuş olduğunu memnuniyetle” karşıladıklarını ifade ederek bu gerçeği itiraf etti. “Özellikle iş dünyamızdan kişilerin kabinede yer almasını çok önemli görüyoruz” diyen Hisarcıklığıoğlu, krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetileceğine dair inancını şöyle dile getirdi: “İş dünyamızın temsiliyeti karar alma süreçlerini hızlandıracak ve yapısal reformlar hayata geçirilmesini sağlayacaktır.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, yürütme gücünün tek elde toplandığı yeni sistemde, sermaye yararına uygulamaların hız kazanacağını “artık bürokratik işlemler hız kazanacak, hükümetin karar alma mekanizmaları daha hızlı ve etkin bir şekilde işleyecek” diyerek ifade etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomiyle ilgili yapılan atamalar için “iş dünyası olarak bize güven verdi” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ciddi bir değişim ve reform süreci başladı” diyerek, bu durumu kutlayan ifadeler kullandı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan “iş dünyası olarak, ekonominin emanet edildiği ekibi değerli bulduklarını” ifade etti.

“İşler hızlı yürüyecek”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir “Kabinede iş dünyasını yakından tanıyan isimlere yer verilmesini memnuniyetle karşılıyoruz” diyerek “İşler daha hızlı yürüyecek” dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, bu süreçte sermayenin palazlanmasının önünün açılmasını beklediklerini şu ifadelerle dile getirdi: “Markalarımızın önünde engel olarak duran konulara yeni ekonomi yönetimi ile beraber hızla çözüm bulacağımızı inanıyorum. Karar alma süreçlerindeki hıza paralel olarak küresel ölçekte marka çıkarma hedefimizi de çok daha çabuk yakalayacağımızı düşünüyorum.”

“Kabinenin, özel sektörün dinamizmine uyum sağlaması” dileği

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, yeni sistemden beklentilerini şöyle ortaya koydu: “Bugün start alacak yeni dönemde çok daha hızlı, özel sektörün dinamizmine uyum sağlayabilecek bir siyasi otorite hedefinin gerçeğe dönüşmesini yürekten arzu ediyor ve diliyorum. Kamu yönetiminde istenen dönüşümün sağlanması TGSD olarak 2023 için ortaya koyduğumuz 25 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamızı kolaylaştıracak.” Karasu da sermaye lehine değişimlerin hızlıca gerçekleşmesini umduğunu “Güçlü siyasal yönetimlerin oluşturacağı dinamizmle birlikte karar verme süreçlerinin çok daha hızlanacağına inanıyorum” diyerek belirtti.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise şunları söyledi: “Sayın Mehmet Ersoy'un, Kültür ve Turizm Bakanı olmasını turizm sektörü için çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Sayın bakan, ülkemizin önde gelen otel, seyahat acentası ve hava yolu kuruluşu sahibi olarak sektörümüzün sorunlarını çok iyi biliyor. Turizmci yeni bakanımız Ersoy ile büyük hedeflere yürüyeceğiz.”