Serhat hapishaneleri raporu

İHD Van Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında Serhat bölgesinde bulunan hapishanelerde gerçekleşen hak ihlalleri raporu açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mart 2024
  • 09:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, şube binasında düzenlediği basın toplantısında Van Yüksek Güvenlikli, T ve F Tipi ile Patnos L Tipi, Ahlat T, Iğdır S, Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli ve Kars T Tipi Hapishanelerinde hak ihlalleri raporunu açıkladı. Hazırlanan raporu Şube Başkanı Avukat Mehmet Salih Coşkun okudu.

Coskun son süreçte Serhat hapishanelerinde tecridin daha da derinleştirildiğini belirtti:

“Mahpusların hapishane koşullarında sosyalleşebilmesi, infaz sürelerinde sosyal ilişkilerden kopmamaları, bedensel ve ruhsal sağlıkları açısından ortak alan faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Özellikle yüksek güvenlikli cezaevlerinde tutulan mahpusların beden ve ruh sağlıkları için uzun süre veya süresiz sosyal yalnızlaştırmaya maruz bırakılmamalıdır. Pandemi ile birlikte başlayan süreçte mahpusların ortak alan faaliyetlerinin yaptırılmaması mahpusların içinde bulunduğu tecrit koşullarının ağırlaşmasına neden olmuştur.”

İletişim hakkı ihlalleri, hasta tutsakların sağlığa erişim hakkının ihlali gibi hak ihlallerini aktaran Coşkun ailelere de yakınlarına para yatırdığı için yargı baskısı oluşturulduğunu belirtti.

Coşkun açlık grevine giden tutsakların maruz kaldığı ihlalleri şöyle sıraladı:

“*Grevde olan mahpuslara bazı hapishanelerde hiç iaşe verilmediği, bazı hapishanelerde de tuz, şeker ve karbonat verilirken, yoğurt, meyve suyu vb. iaşelerin verilmediği,

*Açlık grevine giren mahpuslar için B1 vitamini hayati önem taşırken, ziyaret edilen hapishanelerin bir kısmında her gün verilmesi gereken B1 vitamininin bazı hapishanelerde grevin son günlerinde temin edildiği bazı hapishanelerde ise B1 veya B12 komplex vitamininin hiç verilmediği,

*Açlık grevleri nedeniyle disiplin soruşturmaları açılmış, greve giren mahpuslara disiplin cezaları verilmiş, ‘kültürel ve spor etkinliklerinden alıkoyma’ disiplin cezaları verildiği gibi bazı hapishanelerde ‘haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama’ şeklinde disiplin cezalarının verildiği,

 *Ziyaret edilen bazı hapishanelerde greve giren mahpusların diğer mahpuslardan uzaklaştırıldığı ve ayrı bir koğuşa (bölüme) alındığı tespit edildi.”

Coşkun son olarak “hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin son bulması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere görevli ve yetkili tüm kurum ve kuruluşları derhal harekete geçmeye ve duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.