"Serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz!"

ATO Genel Sekteri Mine Coşkun, Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmelik ile hekimlerin büyük sağlık sermayesi kıskacına alınacağını ve mesleki faaliyetlerinin kısıtlanacağını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2022
  • 17:50

Muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkının kısıtlanmasına yönelik düzenlemeye ilişkin Ankara Tabip Odası’nda (ATO) basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun, düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığının anlaşılamadığını ve bunu Sağlık Bakanlığı'nın da açıklayamadığını belirtti.

Coşkun şunları söyledi:

“Özel hastaneler yönetmeliği ile ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik 06.10.2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlandı. Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkânsız hale getirdi. Bu yönetmelik değişikliği muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını ihlal edecek niteliktedir.”

Hekimlerin büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istendiğini aktaran Coşkun son olarak şunları ifade etti:

“Son zamanlarda hekimlerin gerek özel hastanelerde şirket kurarak çalışmaya zorlanmaları ve hak kayıplarına uğramaları, gerekse kamudaki çalışma koşulları ve sağlıkta şiddet artışı nedeniyle muayenehanede serbest çalışmaya yöneldiği bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı’nı; Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olan, serbest meslek icrasını kısıtlayarak hekimliğin bağımsızlığına darbe indiren, hastaların da hekim seçme haklarını kısıtlayan bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmeye ve ilgili yönetmelik değişikliklerini iptale çağırıyoruz.”