"Şenyaşar ailesi susturulmak isteniyor"

Emine Şenyaşar hakkında açılan soruşturmalara değinen Avukat Hidayet Enmek, "Ailenin soruşturma-lara maruz kalması hukukun ne kadar araçsallaştırıldığı gerçeğini gösteriyor" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ekim 2022
  • 15:15

Urfa Suruç’ta AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 575’inci gününe girdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, eylemini sürdüren Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında açılan dava kapsamında bugün dava görüldü.

Emine Şenyaşar'ın duruşması mübaşirin telefonuyla kaydedildi!

Emine Şenyaşar’ın dava duruşması Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı sağlık sorunları olan Emine Şenyaşar'ın ayakta beklemesi talimatı verdi. Emine Şenyaşar, mahkeme başkanına tepki göstererek, bana değil çocuklarımı öldürenleri yargılayın dedi. Emine Şenyaşar, ailesinin 14 Haziran 2018 tarihinde maruz kaldığı katliamı anlatarak, "Bu nasıl devlet, bu nasıl adalet?" diye sordu.

Mahkeme başkanı, Emine Şenyaşar'ı, duruşma disiplinini bozduğu ve sabırlarının sınırını zorlandığını gerekçesiyle, duruşma salonundan çıkarmakla tehdit etti. Mahkeme başkanı, Emine Şenyaşar'ın maruz kaldığı katliamın detaylarını dinlemek istemediğini dile getirerek, hakaret ile ilgili sorulara cevap vermesini istedi.

Ailenin avukatı Mehmet Ali Aslan, Emine Şenyaşar'ın dile getirdiği olayların dava ile alakalı olduğunu belirterek, Emine Şenyaşar'ın sonuna kadar dinlenmesini talep etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, Emine Şenyaşar'ın duruşma disiplinini bozduğu yönünde tutanak tuttu. Emine Şenyaşar, çocuklarını katleden kişilere hakaret ettiğini ancak ne söylediğini hatırlamadığını söyledi. Yeminli tercüman Şenyaşar'ın Kürtçe söylediklerini hatırlamadığı yönünde söylediklerini belirtmeyerek, yanlış tercüme etti. Avukatların tepki göstermesi üzerine, mahkeme başkanı Emine Şenyaşar’a tekrar "Hakaret ettin mi?" diye sordu. Emine Şenyaşar, "Ben onları hiç görmedim ki hakaret edeyim. Katledilen biziz. Zulüm gören biziz. Bizi mahkemeye çıkarıyorlar" dedi.

Ardından söz alan ailenin avukatlarından Mehmet Ali Aslan, ailenin 14 Haziran 2018 tarihinde katliama maruz kaldığını, 4 yılı aşkındır adalet mücadelesi sürdürdüğünü belirtti.

Duruşmada mübaşir mahkeme başkanının talimatı ile kendi kişisel telefonu ile video kaydı aldı. Avukatların uygulamaya tepki göstermesi üzerine mahkeme başkanı, duruşma salonunda bulunan SEGBİS kamerasının bozuk olduğunu belirterek, mübaşire kendisinin telefonu ile kayıt alması talimatı verdiğini söyledi. Uygulama ailenin avukatları tarafından tutanak altına alındı.

Duruşmada savcı ceza talep etti ve mahkeme başkanı, kayıt altına alınan duruşmanın tercüme edilmemesi yönünde karar vererek bir sonraki duruşmayı 17 Şubat 2023 tarihine erteledi.