Sefalet emekçilere, sarayda israf

Cumhurbaşkanlığına bağlı 9 politika kuruluna aylık maaşları 11 bin 794 lirayı bulacak 76 kişi atandı. Saray soytarılarına ödenecek yıllık toplam maaş 10 milyon lirayı geçiyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2018
  • 12:20

Emekçileri enflasyonla, işsizlikle sefalete mahkum eden AKP iktidarı dün sözde “Enflasyonla mücadele” programı açıklarken, saraya bağlı hizmet edecek politika kurullarına atamalar yaptı.

9 politika kuruluna ataması yapılan 76 kişinin 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CK) doğrultusunda alacakları maaş ise, saray soytarılarının kendi zenginliklerinin krizden etkilenmeyeceğini ve faturanın bir kez daha emekçilere ödettirileceğini gözler önüne seriyor.

Sözcü gazetesindeki bugünkü yazısında konuyu ele alan Çiğdem Toker, söz konusu CK’ya göre ataması yapılan kişilerin alacakları maaşın 11 bin 794 lira olacağına dikkat çekti. Toker’in yazısında konuyla ilgili bölüm şu şekilde:

“Memur maaşları hesaplanırken, Maliye'nin yılda iki kez belirlediği bir aylık katsayı rakamı kullanılıyor.

En günceli geçen temmuzda ilan edildi: 0,11794.

Bu rakamı 100 bin ile çarptığınızda 11 bin 794 çıkar.

Sonuna da ‘TL’ eklerseniz, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı dokuz kurula atanan her bir üyeye ödeyeceğimiz maaşın tutarına ulaşıyorsunuz. Formül, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nden. Rejim değişir değişmez yayımlanan ilk kararnamede (m.35) bu tutarın, işin önemi ve süresine göre değişebileceği söylenmiş.

Evet, dün sabah duyup okuduğumuz ilk haber buydu. ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın açıklandığı gün olan dün, 1 no'lu kararnamede tanımlanmış 9 politika kuruluna 76 kişinin atama kararı da yayımlandı.”

Toker ayrıca, ataması yapılan 76 kişi içerisinde; Orhan Gencebay, Burhan Kuzu, Yiğit Bulut, Mehmet Ali Yalçındağ’ın yanı sıra SADAT AŞ'nin kurucusu, eski başkanı, şimdiki cumhurbaşkanı başdanışmanı emekli tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin ve sivil-asker bürokrat, şarkıcı, akademisyen, siyasetçilerin bulunduğunu ekledi.

Bu kişilerin yıllık 10 milyon lirayı aşan toplam maaşı cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenecek.