Seçim sonrası hafta, dövizde tırmanışla açıldı

Seçimlerin ardından TL ve borsa haftaya değer kayıplarıyla başladı. Moody’s Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki erimeye değinerek ekonomideki risklere dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2019
  • 09:23

Seçimlerin tamamlanmasının ardından sermayedarlardan “reform” vurgulu açıklamalar ardı ardına gelirken, sermayenin demir yumruğu AKP şefi Tayyip Erdoğan da seçimlerle ilgili açıklamasında sermayeye hizmet görevini yerine getireceğine dair güven mesajları vermişti. Sermaye ve AKP cephesinden yapılan bu açıklamalara karşın, Türkiye kapitalizminin krizi seçim sonuçlarının ardından döviz kuruna yansımayı sürdürüyor.

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki kayıpların son haftalarda sermaye kesimlerinde yarattığı kaygıların etkisiyle dövize kaçış ve döviz mevduatlarında artış üst seviyelere çıkarken, bu durum TL’de değer kayıplarına ve dövizde yükselişe yol açmıştı. AKP iktidarının seçim öncesi bu gidişata müdahalesi de çözüm üretmedi ve aksine piyasada artan gerilim, seçimlerin ardından tekrar su yüzüne çıktı.

Seçimlerin ardından hafta, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ve TL’deki değer kayıplarıyla açıldı. Borsada bugün itibarıyla yüzde 1,1’lik düşüş görülürken, TL’deki değer kaybının etkisiyle döviz kuru tırmanışa geçti. Cuma gününü 5,5781 TL’de kapatan dolar, saat 10.35 itibarıyla yüzde 1,6 yükselişle 5,6665 TL oldu. Doların 5,7 TL’ye doğru hareketi devam ederken, avro da Cuma günkü 5,26 TL seviyesinden bugün 6,4 TL’nin üzerine çıktı.

Moody’s döviz rezervlerindeki erimeye dikkat çekti

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın (MB) döviz rezervlerindeki erimenin kredi notu açısından negatif olduğunun altını çizdi. Yerel seçimlerin ardından yapılan açıklamada, döviz rezervlerindeki düşüşün nedeninin döviz piyasasına müdahale edildiğine işaret ettiği ifade edildi. Bu durumun MB’ye dair yeni sorular doğurduğunu dile getiren Moody’s, bu gidişatın kredi notu açısından negatif olduğu, ekonomideki daralma ve bu gibi belirsizliklerin daha fazla sermaye çıkışına yol açabileceği üzerinde durdu.