“Savunma susturulamaz, ÖHD susturulamaz”

Avukatlar adliye önlerinde DTK’ye yönelik gözaltı terörüne karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2020
  • 15:00

Diyarbakır merkezli yapılan gözaltı teröründe çok sayıda avukat gözaltına alındı. Ankara’da ve İstanbul Adliyesi önünde avukatlar yaşanan gözaltı terörüne karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul'da basın açıklamasını Av. Arzu Kayaoğlu okudu. Kayaoğlu, açıklamada 32 avukat hakkında yakalama kararı çıkartıldığını belirterek ÖHD Eş Genel Başkanı Av. Bünyamin Şeker’in de aralarında bulunduğu 24 avukatın gözaltına alındığını ifade etti.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ‘yargı reformu’ adı altında yaptığı açıklamaların akabinde derneğimize dönük olarak hukuk eliyle sürdürdüğü baskı, reformun kapsamını ortaya koymaktadır. Her fırsatta savunmaya dönük saldırılarını talimat ile sürdüren iktidarın ‘yargı reformu’ algısı savunmayı pasifize etmenin ötesine geçmemektedir. İktidar yne hedefine savunmayı koymuştur. Yargıda egemenliği altına alamadığı savunma makamını, baroları bölerek hiyerarşisine tabi kılmayı da fiilen başaramayan iktidar, hedefine gözaltı baskısı ile ulaşma çabasındadır. Bizler savunma olarak bugüne kadar hiçbir yargı sopası ile iktidarın gölgesine girmedik. Bizler Özgürlükçü Hukukçular olarak avukatlık pratiğimizden bir adım geriye atmadık. İktidarın saldırı ve sindirme politikalarına boyun eğmedik. Korku imparatorluğuna dönüştürülen savaş ikliminde safımız her zaman başta Kürt halkının ve ezilen, ötekileştirilen tüm kesimlerin safıdır.  

4 yıl önce KHK’larla kapımıza kilit vuran iktidar bizi nasıl susturamadıysa bugün gözaltı tehdidi ile de susturamaz. Bizler sistemin uslu çocukları olmadık, olmayacağız. Bugün de iktidarın savunmaya karşı yürüttüğü gözaltı tacizine karşı boyun eğmeyeceğimizi buradan açıklıyoruz. Savunma susturulamaz!

ÖHD susturulamaz!”

Açıklamaya katılan meslek örgütleri ise şu şekilde:

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi için Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu