Sarıgazi’de 2 Temmuz anması

2 Temmuz Sivas Katliamı, İstanbul Sarıgazi’de lanetlenerek yaşamını yitirenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2018
  • 19:14

İstanbul Sarıgazi’de, 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı’nın 25. yılında katliamı lanetlemek, katillerden hesap sormak için yürüyüş ve anma gerçekleştirildi.

Sarıgazi’de bir araya gelen ilerici, devrimci kurumlar ve Sarıgazi Cemevi’nin çağrısıyla yapılacak yürüyüş için Vatan İlköğretim Okulu önünde toplanıldı. Toplanma noktasını ablukaya alan polisin dayatmalarına rağmen onlarca emekçinin bir araya gelmesiyle, alkış ve sloganlarla yürüyüş başlatıldı. Yürüyüş, Demokrasi Caddesi boyunca konuşmalar, sloganlar eşliğinde coşkuyla gerçekleştirildi.

Demokrasi Caddesi’nin girişine gelindiğinde Sivas şehitleri şahsında saygı duruşuna geçildi. Ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında katliamın planlı bir şekilde gerçekleştiği, günler öncesinden hazırlıklarının yapıldığı vurgulandı. Katliamla bütün bir toplumun susturulmaya, sindirilmeye çalışıldığı, bugün de bu baskı ve zorbalıkların devam ettiği vurgulandı. Mücadelede ölümsüzleşenlerin, sermaye düzeninin katlettiği devrimcilerin anıldığı; katliamları unutmama, unutturmama çağrısı yapılan açıklama şu ifadelerle sürdü:

“Bizler Hallacı Mansur’dan öğrendik bildiğimiz doğrudan dönmemeyi. Bozuk düzende sağlam çark olmaz diyen Pir Sultan’dan öğrendik dik durmayı. Köroğlu’ndan öğrendik beylere başkaldırmayı. Deniz’in, Hüseyin’in, Yusuf’un sehpaya giderken yüreklerindeki özgürlük tutkusundan, Mahir’in ‘Biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik’ haykırışından, Amed zindanlarında Mazlum’un bedenini ateşe verirken bir ulusun kurtuluşu için haykırışından, ser verip, sır vermeyen yiğit İbrahim’den öğrendik.”

Unutmayı ihanet saydık. Çünkü her unuttuğumuzda yeni bir katliamla hatırlattılar bize. Sivas’ta katledilen 35 canımızı unutmadık. Çorum’u, Maraş’ı, Gazi’yi, Ankara katliamında yitirdiklerimizi Ali İsmail’i, Berkin’i, Güney Doğan’ı unutmadık. Roboski’yi, Annesinin parçalanmış cesedini eteğine sarıp taşıdığı Ceylan’ı, Özgecan’ı, unutmadık. Unutmayacağız, hatırlatacağız!”

Açıklama, sermaye düzeninin tüm saldırılarına karşı emekçiler örgütlü olmaya, mücadeleye çağrılarak son buldu. Basın açıklamasının ardından Sarıgazi Cemevi’ndeki anma programına katılmak için kısa bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Eylem boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutma, unutturma!” sloganları atılırken Sivas Şehitlerinin isimleri okundu.

Kızıl Bayrak / Sarıgazi