Saray rejiminin ‘ayrıcalıklılar zümresi’

Risk altında çalıştırılmalarına rağmen ancak hastalık semptomları ortaya çıktığında test yaptırabiliyorlar. Test sonuçları açıklanana kadar da çalışmaya zorlanıyorlar. AKP'li milletvekilleri ve patronlar ise işçi ve emekçilerin ulaşamadığı tüm olanakları pervasızca kullanıyorlar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ağustos 2020
  • 18:16

İşçi ve emekçiler pandeminin ‘insafına’ terk edilip ölümle burun buruna çalıştırılıyor. Risk altında çalıştırılmalarına rağmen ancak hastalık semptomları ortaya çıktığında test yaptırabiliyorlar. Test sonuçları açıklanana kadar da çalışmaya zorlanıyorlar. AKP'li milletvekilleri ve patronlar ise işçi ve emekçilerin ulaşamadığı tüm olanakları pervasızca kullanıyorlar. Öyle ki, son dönemde basına yansıyan bilgiler AKP şeflerinin de dahil olduğu “düzenli test yaptıranlar zümresi” olduğunu gözler önüne serdi.

İlk falsoyu bir ayda 8 defa test yaptırdığını açıklayan AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu yaptı. Tepkilere konu olan bu açıklamanın ardından ortaya çıkan gerçekler, Türkoğlu'nun tek olmadığını gösterdi.

Eski THY Genel Müdürü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil'in de düzenli test yaptıranlar arasında olduğu ortaya çıktı. Kotil, Covid-19 test sonucunun pozitif olduğunu duyururken “düzenli olarak” test yaptırdığını da açıkladı. Karantinada olan Kotil, paylaşıma gelen tepkiler sonucunda açıklama yaparak falsoyu düzeltmeye çalıştı. Sadece üç kez test yaptırdığını söyleyen Kotil, test yaptırma sebebinin, “seyahatlerin getirdiği zorunluluklar ve doktorların talebi” olduğunu iddia etti.

Öte yandan Meclis'te de Covid-19 testleri için yüzbinlerce dolar harcanarak satın alınan özel PCR testi cihazı kurulmuş durumda.

“Düzenli test yaptıranlar zümresi” oluşmuş

Ölümle burun buruna çalışan işçi ve emekçilere test yaptırtmayan AKP-MHP rejiminin şefleri ile kapitalistler ise “düzenli test” yaptırıyor. Bu pervasızlığa tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman; “Biz özellikle Covid-19’la birebir mücadele eden sağlık çalışanlarına haftalık test yapılmasını istedik. Sağlık Bakanlığı bu hayati talebi dahi kabul etmemişken, hastalarla teması olan sağlık çalışanlarına, ‘Semptomunuz varsa gelin, test yapalım’ denirken, bu şekilde düzenli testler yapılması sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğratıyor” dedi. Adıyaman ayrıca “Sağlık emekçilerine düzenli test yapılmazken düzenli test yaptıran AKP milletvekili ile Kotil’in ayrıcalığı nedir?” diye sordu.

TTB Merkez Konseyi eski başkanı Raşit Tükel ise “Düzenli test yaptıranlar diye ayrı bir zümre oluştu. Testleri pozitif çıktığında kendilerini ifşa ediyorlar. Temaslılara, risk gruplarına test yok oysaki. Test yapılma kriterlerinde gizli ajanda var!” diyerek tepkisini dile getirdi.

İşçi ve emekçiler test yaptıramıyor

Fabrikalarda pozitif vakalar çıkmasına rağmen işçiler hastalık belirtileri görülmediği sürece çalışmak zorunda bırakılıyor. Ayrıca test sonucu pozitif çıkan emekçilerin ailelerine de test yapılmıyor. Covid-19 bulaşısının en yüksek olduğu sağlık alanında ise ön safta çalışan emekçilere “düzenli” test yapılmıyor. Belirti göstermediği takdirde sağlık emekçileri de testlere ulaşamazken en son Manisa'da gündeme geldiği gibi testleri pozitif çıkan emekçilere “neden pozitifsiniz” soruşturması açılabiliyor.

Güncel verilere göre hastalanma sayısı en çok fabrikada çalışan işçiler ve sağlık emekçileri arasında görülüyor. Kokuşmuş saray rejimi toplum sağlığı için çalışan emekçilerle hayatın çarklarını döndüren işçilere test yapmazken, bir kene gibi halkın sırtını yapışan “ayrıcalıklı zümre” mensuplarına düzenli test yaptırıyor.