Saray rejimi emeklileri “yük” sayıyor

İsrafta sınır tanımayan saray rejimi emeklileri “yük” görüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2018
  • 15:07

Kendi sefalarını sürmek için lüks ve israfa doymayan saray iktidarı şimdi de emeklilerin taleplerine “yük” yorumu yaptı. AKP şefi Tayyip Erdoğan partisinin haftalık grup toplantısında yaptığı konuşmada “emeklilikte yaşa takılanlar”ın taleplerini hedef aldı.

Emeklilerin alacaklarının 750 milyar lirayı bulduğunu ileri süren Erdoğan, erken emeklilikten yararlanacakların haklarını “yük” diye değerlendirerek kendi kârlarının derdinde olduğunu açıkça ortaya koydu. “Ekonominin kurtuluş savaşı verdiği” demagojisine de başvuran Erdoğan “Böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı” diye konuştu.

Sarayın “milletin sırtına” bindirdiği yük

İşine gelmeyince “kriz mriz yok” diyen, işine geldiğinde de “ekonomimiz kurtuluş savaşı veriyor” demagojileriyle ayakta kalmaya çalışan dikta rejimi, bütün bu söylemlerle birlikte kendi zenginliğine ve sefasına toz kondurmuyor.

Saray iktidarının “milletin sırtına bindirdiği” israf ve harcamalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Eylül ayı bütçesinde ortaya serilmiş bulunuyor.

Büyük çoğunluğu emekçilerin vergilerinden oluşan bütçede; reklam ve tanıtım giderleri, lüks taşıt, kira giderleri, diğer sosyal amaçlı transferler, görev zararları, örtülü ödenek, devletin aldığı borçların faiz giderleri gibi kalemlerde yapılan israf harcamalar dikkat çekiyor. 9 ayda 459,4 milyar lira vergi geliri elde edilen ve toplam gelirlerin 546,8 milyar lira olduğu bütçede öne çıkan “yük” şöyle:

- Faiz giderlerine Eylül’de 10,2 milyar lira harcanırken, 9 ayda yapılan harcama 60 milyar lirayı geçti.

- Yıl başından bu yana 65,6 milyar lira harcama yapılan “görev zararları” kaleminde devletin sosyal güvenlikle ilgili kurumlarına 61,3 milyar lira verildi.

- Reklam giderleri 9 ayda 100 milyon liranın üzerine çıktı. Eylül ayında ise, bir önceki aya kıyasla 13,5 milyon lira daha fazla harcama yapıldı.

- Kiralara 116,8 milyon lira harcanırken, 9 ayda 876,3 milyon lira gitti. Bunun dışında, “hava taşıtı kiraları” adı altında 9 ayda 85,8 milyon lira harcandığı dikkat çekerken, Eylül’de ise 23,6 milyon lira harcama yapıldı.

- Saray rejiminin güdümündeki gerici vakıflara yapılan yardımın “diğer sosyal amaçlı transferler” adı altında gizli tutulduğu bütçede, bu kalemde yapılan harcamalar da 9 ayda 10 milyar liraya dayandı. Eylül’de ise 1,5 milyar lira bu kaleme gitti.

- Örtülü ödenek harcaması Eylül ayında 21,6 milyon lira, 9 ayda ise 1,3 milyar lira oldu.