Sağlık hizmetlerine ulaşmak için yapılan harcamalar giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Harcamaları İstatistikleri’ne göre ülke genelindeki sağlık harcamaları geçen yıl yüzde 17,4’lik artışla 140 milyar 647 milyon TL oldu, bunun yüzde 17’sini yurttaşlar cebinden karşıladı.
BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, emekçilerin tedavi ve ilaç amaçlı yaptığı sağlık harcaması 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 4 milyon TL oldu. 2016 yılında bin 511 TL olan kişi başı sağlık harcaması, 2017’de yüzde 15,9 artışla bin 751 TL oldu.
Emekçilerin kendi cebinden yaptığı sağlık harcaması da 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 5 milyon TL’ye çıktı. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016 yılında yüzde 78,5 iken, 2017 yılında yüzde 78’e geriledi.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz yaptığı değerlendirmede, “Devlet sağlık alanından elini çekerek, bütün yükü yurttaşlara yükledi” dedi. Sağlık harcamalarının yüzde 78’inin devlet tarafından karşılandığı gibi bir tablo çizilmesinin doğru olmadığını belirten Yılmaz, “SGK’dan yapılan harcama da devlet bütçesi gibi lanse ediliyor ama SGK bütçesinin büyümü bölümü yurttaşların katkısı” dedi.
Sağlık harcamalarının büyük bölümünün emekçiler tarafından finanse edildiğini vurgulayan Yılmaz, “Katkı katılım payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde yurttaşların sağlık hakkı paralı hale getirildi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte ‘paran kadar sağlık’ dönemini yaşıyoruz. Yurttaşların bütçelerinden yaptıkları harcamalar yıllar içerisinde artmaya devam edecek” diye konuştu.