Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2025 yılı sağlık bütçesine dair açıklama yaptı. "Korumaya da tedaviye de yetmeyecek 2025 sağlık bütçesi arttırılmalıdır" denilen ve TTB Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada ilk sözü TTB MK üyesi Dr. Ali Karakoç aldı.
Karakoç sağlığın ticarileşmesinden bahsetti ve TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap basın açıklamasını okudu. İlk olarak bütçeye dair genel bir değerlendirme yapan Azap şunları dedi:
"2025 yılı Merkezi Bütçe Yasa Tasarısı'nda, toplam bütçe gelirinin yaklaşık yüzde 99,9'unun vergi gelirleriyle sağlanacağı belirtilmektedir. Vergi gelirlerinin de yalnızca yüzde 30,5'inin gelir ve kazanç ile mülkiyet üzerinden alınacak vergilerle, yüzde 69,5'inin ise katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi ve harçlarla gibi dolaylı vergilerden sağlanması planlanmaktadır. Öte yandan cari harcamaların da bu bütçede çok düşük olduğunu görüyoruz; öyle ki açıklanan TÜİK verilerinden de görüleceği üzere OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyoruz"
Bütçe değerlendirmesinde TÜİK'in açıkladığı yıllık kira artışı üzerinden bir değerlendirme yaptıklarını anlatan Dr. Azap “adaletsiz vergi sisteminin devam edeceğini gördüklerini” ifade etti.
Açıklamada şunlar denildi:
"Bakanlık bütçesinden sağlık emekçilerine ödenecek maaş ve ücret çıkartıldığında ise geriye kişi başına yalnızca 4 bin 460 TL kalmaktadır. Bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Sağlık Bakanlığı bütçesiyle iktidar, bütün bir yıl boyunca sağlık hizmeti için her bir kişi başına 360 ekmek parasından da az para harcamayı vaat etmektedir."
Şehir hastanelerine geçen yıllara oralara ayrılan payda azalma olsa da yine de ciddi bir payın ayrıldığı anlatılarak Sağlık Bakanlığınca yurtdışında kurulan hastanelere de değinildi. Son çıkarılan yönetmelikle GETAT uygulamalarının birinci basamaklarda uygulanacağı tartışmasına da değinilen açıklamada “sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme yapılmalı” denildi.