“Sağlığımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz”

Sağlık meslek örgütleri, Sağlık Bakanlığı’nın radyasyon çalışanlarının izni ve fiili hizmetlerini kaldırılmasına yönelik mevzuat değişikliğine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2021
  • 13:44

Sağlık meslek örgütleri, radyasyon çalışanlarına yönelik mevzuat değişikliği ile oluşacak hak gasplarına karşı eylem gerçekleştirdi.

Eylemi Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), İstanbul Tabip Odası (İTO), Devrimci Sağlık işçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri İstanbul Çapa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirdi.

“Sağlığımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” denilen eylemde ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasını sağlayan direniş ve Kıbrıs’ta grevde olan radyoloji teknikerleri selamlandı.

Hak kayıplarının sebebi taşeronlaşma

Ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip radyasyonun yaşamı tehdit eden özelliklerine değinerek şunları vurguladı:

Radyasyonla çalışanlara önemli kıstaslar getirilmiştir. Çevre izolasyonu, çalışma saatleri, koşulları gibi pek çok kıstas uygulanıyordu. Radyoloji hizmetlerinin taşeronlara devredilmesi ile birlikte radyasyonla çalışan sağlık çalışanlarının taşeronların insafına bırakılması, teknik garantili sözleşmeler yapılması ciddi bir tehdit.

Mevzuatın değiştirilmesine değinen Saip, gerekli takipleri yapacaklarının altını çizdi.

“Hukuksuzluk en az radyasyon kadar tehlikeli ve öldürücüdür”

Saip’in konuşmasından sonra TÜMRAD-DER Başkanı Heybet Aslanoğlu sağlık meslek ve emek örgütleri adına basın açıklamasını okudu. “Hukuksuzluk en az radyasyon kadar tehlikeli ve öldürücüdür” denilen açıklamada sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının pandemi ile birlikte ağırlaştığının altı çizilerek şunlar ifade edildi:

25 Haziran’da bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji çalışanlarının haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’nin yürürlükten kaldırıldığını öğrendik.

Meslek örgütlerine, derneklere ve sendikalara haber vermeden radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine bir mevzuat konulmamış olması Sağlık Bakanlığı’nın ısrarlarımıza rağmen tek bir açıklama yapmaması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur.”

“Asla kabul etmiyoruz”

Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeleri hatırlatan Aslanoğlu şunları vurguladı:

“Sağlık Bakanlığının çıkaracağı bu yönetmelikle Radyoloji çalışanları ile birlikte, radyasyon ile çalışan yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş hakları olan ŞUA izinleri, yıpranma yani fiili hizmet gibi hakları kısıtlanıyor veya kaldırılıyor. Bizler Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri olarak ’ben yaptım oldu bitti’’ anlayışını doğru bulmuyoruz. Radyoloji çalışanları ve radyasyon ortamında çalışan diğer sağlık emekçilerinin hak kaybına uğramasını, haklarının ellerinden alınmasını asla kabul etmiyoruz. Bu yönetmeliği mevcut haliyle kesinlikle onaylamıyoruz.”

Radyoloji hizmetleri taşeronlara

Aslanoğlu, radyoloji çalışanlarının yıpranma denilen fiili hizmet sürelerini 90 günden 60 güne düşürerek özlük haklarını tırpanlandığı, çalışma saatlerinin artırıldığı ve kanserle karşı karşıya bırakıldığı belirtilerek şu şekilde devam etti:

“Sağlıkta Dönüşüm Programı ile radyoloji görüntüleme hizmetlerinin büyük bir bölümünü özelleştirerek hizmet alımı adı altında taşeronlara verdiniz. Buralarda çalışan sağlık personeli radyoloji çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarını taşeronlar eliyle gasp ettiniz. Kamuda çalışan tüm işçilere kadro verdiniz görüntüleme hizmetlerinde çalışanlara taşeronlar istemiyor diye kadro dışı bıraktınız.”

Talepler sıralandı

Her mevzuat değişikliği ile sağlık emekçilerinin haklarının ortadan kaldırıldığının altı çizilen açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:

“-Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatın yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak yeni bir düzenleme yapmasını,

-Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını,

-Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını,

-Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını talep ediyoruz.”

“Şua iznimiz gasp edilemez”, “Radyasyon vitamin değildir”, “İnsanca çalışmak istiyoruz”, “Güvenli çalışmak istiyoruz” sloganlarının atıldığı eylem açıklamanın ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul