Özel okullar, okullara ibadethane zorunluluğu getirilmesinin ardından mescit açma telaşında. Bazı okullarda yöneticiler, geçen öğretim yılı sona ermeden okuldaki bir odayı “ibadethane” haline getirirken bazı okullar hâlâ mescit yapacak mekân bulamadı. Müfettişlerin, mescidi olan okullardaki ufak tefek eksikliklere daha toleranslı bakacağı da okul koridorlarında dolaşan söylentiler arasında.
Cumhuriyet'in haberine göre, ibadethaneyi geçen öğretim yılında açan devlet liselerinden birinde öğrenciler, “Resim odamız, müzik odamız yokken neden mescit açıldı?” diye tepki gösterip imza toplamaya kalkışınca okul yönetiminden çok sert tepki görmüştü. İbadethane açılan okulların kimisinde bu mekândan daha çok servis şoförleri, temizlik görevlileri vb. yararlanırken kimisinde öğrenciler, öğretmenler ve çalışanlarla birlikte ibadet etti. Kimi okullarda da cuma namazına gidecek erkek öğrencilere tenefüs zili çalmadan sınıftan erken çıkış izni verilmişti.
Gayri müslime ve Aleviye yok
Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Özlük ve Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, “Özellikle büyük kentlerde eğitim ortamlarının yetersizliği biliniyorken derslik başına düşen öğrenci sayısı bazı ilçelerde 60 kişiye kadar çıkıyorken birçok okulda ikili eğitim nedeniyle dersler sabah saat 07.00’de başlayıp akşam 19.00’a kadar devam ediyorken okulların tamamına yakınında revir bulunmazken, rehberlik servislerinin, idari birimlerin sayısı yetersizken, laboratuvarlar bozulup derslik haline getiriliyorken, bu eksikliklerin giderilmesine yönelik önceliklerin belirlenmesi yerine ‘ibadet odası’ açılmasının istenmesi önceliklerin doğru belirlenmediği sonucuna işaret ediyor” dedi. Özgün, gayri müslim ya da Alevi öğrencilerin de dikkate alınmadığını söyledi.