Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, DİSK/Dev Sağlık-İş'in ortak çağrısıyla İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yapıldı. Ortak açıklamayı TÜMRAD-DER adına Heybet Aslan okudu.
“Hukuksuzluk da radyasyon kadar öldürücüdür”
8 Kasım'ın X ışınlarının Alman Fizikçi Wilhem Conrad RONTGEN tarafından keşfedildiği gün olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Heybet Aslan şunları ifade etti:
“Radyoloji teknisyenlerini personel eksikliğinden dolayı fazla nöbet tutmaya zorladılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştayın nihai kararını beklemeden hukuksuz bir şekilde 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istedi. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin arasında borçlar çıkarıldı. Ödeme yapamayan meslektaşlarımız icra ve hacizlerle karşı karşıya kaldı. Bu durum hukuksuz olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. Bizlere yapılan hukuksuzluk sadece bununla sınırlı değil. 25 Haziran 2021 bir gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji çalışanlarının şua izni haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’nin yürürlükten kaldırıldığını öğrendik.”
Aslan, bakanlığın, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile radyoloji görüntüleme hizmetlerinin büyük bir bölümünü özelleştirerek hizmet alımı adı altında taşeronlara verdiğini söyledi.
Radyasyon riski altında çalışan radyoloji çalışanlarının kanser dahil birçok hastalıkla karşı karşıya kaldığını anlatan Aslan, radyoloji teknikerlerinin ve teknisyenlerinin taleplerini şöyle sıraladı:
“*Sağlık Bakanlığının, ivedilikle yürürlükten kaldırılan mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak yeni bir düzenleme yapmasını,
*Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını,
*Radyoloji alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını,
*Taşeronluk uygulamasına son verilerek görüntüleme hizmetlerinde çalışan radyoloji çalışanlarına güvenceli kadro verilmesini,
*Teşvik sistemine son verilerek tek kalem ve insanca yaşanacak temel ücret artışı yapılmasını talep ediyoruz.”
Eylemde sık sık “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.