Poyraz'ın katledilmesi davası üzerine açıklama

HDP İzmir binasına saldırısında Deniz Poyaz'ı katleden Onur Gencer'in, saldırıdan önce HTS kayıtlarında 27 kez İl Emniyet Müdürlüğü'nün arandığını tespit ettiklerini belirten avukatlar, katliamın devlet organizasyonu olduğuna yeni bir kanıt ortaya çıktığını vurguladılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ekim 2021
  • 16:27

HDP Hukuk Komisyonu ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’ne üye avukatlar, HDP İzmir il binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz davası ve hazırlanan iddianameye ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında konuşan avukat Türkan Aslan Ağaç, Kolluk güçlerinin "Büyük bir zaaf içerisinde" olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinde Türkiye'nin üçüncü büyük partisine yönelik yapılacak silahlı saldırı girişimine ilişkin istihbari bilgilerinin olmaması, şehir merkezinin göbeğinde kolluğun yaşadığı gecikme, bir çok kolluk birimi orada olmasına rağmen olayın yaşandığı sırada olaya müdahale etmemiş olmaları, olay yerinin denetim altına alınması konusunda yaşanan ihmaller, olay yeri incelemenin gerekli titizlikle işini yapmamış olmasını örnek vermek mümkündür. Ancak, benzer saldırı olayları incelendiğinde hepsinde neredeyse ortak yaşanan bu zaafın tesadüf olduğunu düşünmek çok iyiniyetli bir yaklaşım olur”

Polisin Gencer tarafından 27 kez aranması katliamın devlet organizasyonu olduğunun yeni bir kanıtı

Ağaç konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Katilin iş merkezine girerken elinde bulunan çanta ve polis ile ilk teması olduğunda kendisine sorulan ‘çanta nerede’ sorusundaki çanta içerisindeki eşya listesinin neden ayrıca tutanak haline getirilmediği soruşturma aşamasındaki evraklardan anlaşılamamaktadır. Çanta içerisinde yer alan eşya ve materyallerin tam listesinin neden tutanağa bağlanmadığı ve özellikle de bu eşyaların neden emanete alınmadığı açıklanması gereken hususlardandır. Aksi halde bir kısım delillin yok edildiği kanaati kamuoyunda oluşacaktır.”

Gencer’in nezarette bile tutulmadan bir günde tutuklandığını dile getiren Ağaç HTS incelemesinde Gencer’in çeşitli tarihlerde 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğünü aradığının tespit edildiğini belirterek bunun normal olmadığını vurguladı.

Katliam aleni olarak planlanırken devlet habersiz olamaz

Ağaç’ın ardında konuşan av. İmdat Ataş şunları söyledi:

“Dosya içerisinde saldırganın uzun süre boyunca katliam planı yaptığı görülüyor. Öldürmek istedikleri arasında Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, HDP Genel Merkezi hatta Abdullah Öcalan’ı sayıyor. Bu kişilere saldırı yapacağını yakın çevresine sürekli anlatan birisi hakkında nasıl olurda istihbarı bilgi elde edilemez. Türkiye’de uzun süredir HDP’ye yönelik siyasi iktidar ve ortağı tarafından nefret söylemi yapılıyor. Bunun pratikteki sonucu olarak kamu gücünü elinde bulunduranlar bu gibi saldırılara yaklaşımda çekingen kalıyor.”

İLİŞKİLİ HABERLER