Polisin darp ettiği gençlere hapis istemi

Kadıköy’de “hakaret ettikleri” iddiasıyla polisler tarafından darp edilen iki genç hakkında hapis cezası istendi. “Yasal sınırda zor kullandıkları” iddia edilen polisler hakkında takipsizlik kararı verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2020
  • 19:15

Kadıköy’de 19 Ağustos’ta polis tarafından darp edilen gençler hakkında iddianame hazırlandı. İki genç hakkında polise hakaret ettikleri ve direndikleri iddiasıyla hapis cezası istenirken, polisler hakkında ise “takipsizlik” kararı verildi.

İstanbul Kadıköy'de 19 Ağustos 2020 tarihinde, Rana B. ile arkadaşı Zeynep K. maske takmamaları üzerinden polise hedef olmuş, polis tarafından darp edilerek gözaltına alınmaları kamuoyunda tepki toplamıştı.

Olayla ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda gençler hakkında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Polislerin “müşteki” olarak yer aldığı iddianamede, “Şüpheli Rana B.'nın kurallara uygun maske takmadığı için polisler tarafından uyarıldığı” öne sürüldü. Maskesini takan Rana B.'nin uzaklaşan polislere küfür ve hakaret ettiği iddia edilirken, polislerin “haklarında şikayette bulunmak için iki genci karakola davet ettikleri” ileri sürüldü.

Buna karşı çıkan gençlerin polisler tarafından darp edilmesini çarpıtan iddianame “Müşteki polis memuru B.S., şüpheli Rana B.'yı etkisiz hale getirebilmek ve devam etmekte olan saldırıyı önlemek amacıyla zor kullanma sınırları içerisinde müdahalede bulunduğu” iddiasına yer verdi.

Kamera görüntülerinin de polislerin ifadesini desteklediği öne sürülen iddianamede Rana B. için “Zincirleme şekilde görevi yaptırmamak için direnme” ve “Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla 2 yıl 15 günden 9 yıl 4 aya kadar, Zeynep K. için de “Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret” iddiasından 1 yıl 5 aydan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istendi.

Polislere takipsizlik: “Yasal sınırlarda zor kullandılar” iddiası

Olay üzerine polisler hakkında başlatılan soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi. Polisler hakkında "Görevi kötüye kullanma", "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması", "Cinsel saldırı" ve "Cinsel taciz" suçlarından soruşturma yürütüldü. Soruşturma, polislerin yasal sınırlar içerisinde zor kullanarak müdahale ettiği kararıyla sonuçlandı. Takipsizlik kararı, iddianamede öne sürülenlerle paralel şu ifadelerle gerekçelendirildi: 

“Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, olay yerinde maske denetimiyle görevli polis memurları müşteki Rana B.'ya maske hususuyla ilgili yasal uyarılarda bulundukları, Rana B.'nın hakaret etmesi üzerine polisler onu karakola davet ettiler. Rana B.'nın gelmek istememesi nedeniyle polis memurlarına şiddet içerikli davranışlarda bulunduğu, bunun üzerine polis memurlarının da yasal sınırlar içerisinde zor kullanarak müdahale ettikleri, polis memurlarının; görevi başındayken kendilerine yönelik bu tarz saldırılarda devlet otoritesini ve maruz kaldıkları şiddet eylemini düşünerek müdahalede bulunmalarının zor kullanma yetkisi kapsamında kaldığı, bu nedenle atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı” 

İddianame, İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin 15 gün içinde iddianame hakkında kabul veya ret yönünde karar verecek.