Piyasacı eğitimde her şey sınav için!

‘Dershanelerin kapatılması’ adı altında eğitimde piyasalaşmaya hız veren sermaye hükümeti AKP, ‘ dershane dönüşümü’ çerçevesinde eğitim alanını topyekün niteliksizleştirecek adımlar atıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mart 2015
  • 10:44

Piyasacı eğitim uygulamaları sadece milyonlarca öğrenciyi değil eğitim emekçilerini de derinden etkileyecek.

Eğitimdeki yeni adımlar, öğrencileri yarış atına dönüştüren eşitsiz sınav sistemi odaklı bir bakışla ele alınıyor. Öğretmenler ise, tamamen sınav odaklı yeni sistemde daha fazla gelir uğruna piyasacı sisteme yedeklenecek.

Hürriyet gazetesinden Gönül Koca'nın haberine göre, dershane dönüşümünde sona yaklaşılırken okulların ‘üniversite hazırlık’ eksenli yeni işleyişi piyasacı eğitimi gözler önüne seriyor.

Buna göre, birçok kolej, isim yapmış dershane öğretmenlerini kadrolarına alarak önümüzdeki yıl için YGS-LYS hazırlık sınıfı oluşturuyor. Bu modelle bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12. sınıf müfredatı uygulanacak bir yandan da üniversiteye hazırlık dersleri yapılacak. Bu yöntemde öğrenci okulunda kalacak, LYS-YGS öğretmenleri de okulda sadece bu alanda ders verecek.

Öğrencileri tüccar yerine koyan ve eğitimin kamusal niteliğini ayaklar altına alan yeni düzenlemelere göre, temel lise olacak kurumlar da okulların kapısını çalarak, öğretmen kadrolarıyla üniversiteye hazırlıkta destek vermeyi teklif ediyor. Temel lise öğretmenleri, belirlenen günlerde koleje giderek üniversite sınavlarına hazırlık desteği verecek. Birçok özel okul bu tür anlaşmalar yapmaya başladı.

Halihazırda sınav odaklı bir işleyişe sahip olan özel okullarda yeni düzenlemelerle okullarda hafta içi 3 gün müfredata yönelik ders, 2 gün de üniversiteye hazırlık amaçlı kurslar verilecek. Bazıları ise öğretmenlerine ek ders ücreti vererek, kursları hafta sonuna alacak. Yani haftanın 7 günü sınava endeksli bir eğitim sistemi hayata geçirilecek.

Özel okullarda sınavı temel alan bu işleyiş devlet lisesinde hafta sonu kurslarıyla kendini gösterecek.

Köklü devlet liselerinde MEB’in verdiği takviye kurs ders ücreti düşük olduğu için öğretmenlerin kursta ders vermeyi kabul etmemesine çözüm olarak ise ‘merdivenaltı kurs’larla çözülüyor. Temel liseye dönüşecek bazı kurumlar, devlet lisesi öğrencilerine dershane ücreti ödeyerek üniversite sınavlarına hazırlamayı teklif ediyor. Bulunduğu liseden ayrılmak istemeyen öğrenciler de bu yolu seçiyor.

Bazı okullarda ise alternatif bulamayan veliler, temel lise adıyla açılacak okullara şimdiden ön kayıt yaptırmaya başladı. Birçok okul yetkilisi şimdi 11. sınıfta olan öğrencilerinin yaklaşık yarısının temel liselere ön kayıt yaptırdığını itiraf ediyor. Böyle bir durumda eylül ayında hem özel hem de devlet liselerinden temel liselere büyük bir öğrenci göçü yaşanacağı öne sürülüyor.