Partizan'dan hapishanelerdeki baskılara karşı açıklama

Partizan, hapishanelerdeki okurlarına dönük baskılara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2016
  • 12:06

Partizan okurlarına yönelik baskı ve tutuklamalara karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı yapıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan İHD Hapishane Komisyonu'ndan Sevim Kalman, 12 Eylül'den beri temel gündemlerden birini hapishanelerin oluşturduğunu belirterek, Aliağa Hapishanesi'ndeki bir mahpusun doktorun ilgisizliği ile beraber kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini aktardı. Hapishanedeki tutsaklara devletin intikamcı yaklaştığını belirten Kalman, sağlık hakkının engellenmesi ve işkence ile ilgili birçok şikayet aldıklarını da ekledi.

Kalman'dan sonra Partizan temsilcisi basın açıklamasını okudu. Açıklamada 26 Nisan günü İstanbul'da yapılan ev baskınlarıyla 31 Partizan okurunun gözaltına alındığı, 4'ünün tutuklandığı hatırlatıldı. Kürt kentlerinde katliam yapan devletin hapishanelerdeki devrimci tutsaklara da baskılarını arttırdığı belirtilen açıklamada Tutsak Partizan okurlarına yönelik baskılara değinildi.

“Örgüt üyesiyim” dayatması

Açıklamada Bakırköy Hapishanesi'ndeki Gülhanım Aslandoğan'ın politik tutsakların koğuşuna geçmek istemesi üzerine hapishane idaresinin kendisine “TKP/ML üyesiyim” yazılı kağıt imzalama dayatmasında bulunduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında tutsak Partizan okuru Cevahir Vurucu'ya Silivri Hapishanesi'nde her hücre dışına çıktığında çıplak arama dayatıldığı, darp edildiği aktarılarak, 80 yaşındaki annesinin ayağındaki platin nedeniyle görüşe girmesinde engelleme yapıldığı belirtildi. Tepki gösteren diğer tutsakların da darp edilerek iletişim ve görüş cezası aldığı belirtilen açıklamada, gardiyanların Cevahir Vurucu'nun saatini gasp etmeye çalıştığı, haftalar sonra ailesine teslim ettiği aktarıldı. Açıklama, baskılar karşısında devrimci iradenin teslim alınamayacağı vurgulanarak sonlandırıldı.

Hırsız ve rüşvetçi gardiyanlar

Açıklamanın okunmasından sonra Cevahir Vurucu'nun eşi Aysel Kaya Vurucu konuştu. Vurucu, eşine yönelik çıplak arama saldırısının yanı sıra verdiği dilekçelerin de dikkate alınmadığını söyledi. Hapishane yönetmeliğine de aykırı olarak eşiyle aynı bloğa IŞİD'li tutuklunun konulduğunu belirten Vurucu, eşinin bu çeteciyle bilinçli olarak karşı karşıya getirilmeye çalışılarak provokasyon yaratıldığına dikkat çekti.

Silivri Hapishanesi'ndeki görüşçü kadınlara çıplak arama dayatıldığını söyleyen Vurucu, gardiyanların özellikle adli mahkumlardan rüşvet aldığı ve hırsızlık yaptığını da ekledi.

Hapishanelerdeki baskıların tutsakları teslim almaya dönük olduğunu belirten vurucu, içeride ve dışarıda örgütlü olunması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul