Panzer davasında savcılık mütalaası bekleniyor

Silopi’de evlerine giren panzer altında ezilen Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan 2 polis hakkında açılan davanın 9’uncu duruşması yarın görülecek. Savunmalar ve tanık ifadelerinin tamamlandığı dava duruşmasında savcılık mütalaası bekleniliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mayıs 2019
  • 10:47

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek can veren Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 9’uncu duruşması yarın görülecek. Daha ilk duruşmada tahliye edilen polis Yeğit ve tutuksuz yargılanan Maden hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasının istendiği dava duruşması ise, Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

Tanıkların işaret ettiği yetkililer hakkında işlem yapılmadı

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, davanın bugüne kadar görülen duruşmalarında tanıkların tamamı dinlenirken, avukat savunmaları büyük oranda tamamlandı. Duruşmalarda tanık olarak dinlenen polislerin neredeyse tümü, olayın ardından disiplin soruşturması neticesinde ceza alan polis amiri Tuncay Taşdemir ve dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın ehliyetsiz araç kullanma görevlendirmesini yaptıklarını belirtti. Yıldırım kardeşlerin avukatları da ısrarla söz konusu iki kişinin davaya dahil edilmesini talep etti. Ancak, iki polis hakkında herhangi bir işlem başlatılmadı.

Raporlarda ‘kusur’ panzere yüklendi!

Yine, bugüne kadar bazı makine bilirkişiler tarafından hazırlanan “olay yeri keşfi” ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden seçilen 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye iki ayrı rapor sunuldu. Panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıkan "olay yeri keşfi" raporunda, sanık Yeğit’in “yapacak bir şeyinin olmadığı” ileri sürülerek, freni ve direksiyonu çalışan panzer aracının “asli kusurlu”, sanık Yeğit ve onu görevlendiren amir Murat Maden’in ise “tali kusurlu” olduğu iddia edildi. 

Bir süre önce mahkemeye sunulan diğer raporda ise, sürücü belgesi bulunmayan sanık Yeğit’in aracı üst makamların talimatıyla sürdüğü, görevlendirmeyi yapan polis amiri Maden’in de göreve yeni başladığından personeli tanımadığı için “alt düzeyde tali kusurlu” oldukları savunuldu. Raporda, ayrıca tüm kusur panzere yüklendi.

Panzer sürücüsü yeniden görev başında

Davanın 2 Mayıs tarihinde görülen son duruşmasında tekrardan söz alan sanık polisler yine dönemin İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’a işaret etti. Sanık Yeğit, verdiği son savunmada yeniden göreve başladığını aktardı.  

Yıldırım kardeşlerin avukatları da sanık polisleri “alt düzeyde tali kusurlu” gösteren rapora tepki göstererek, “Araç mı cezalandırılacak” diye sordu. 

Mahkeme, avukatların yeniden rapor hazırlanması yönünde yaptığı talebi ise reddetti. 

Avukat Dilsiz’den davaya katılım çağrısı

Bugüne kadar dava duruşmalarının tümüne katılan avukatlardan Rojhat Dilsiz, yeniden göreve başlayan zırhlı araç sürücüsü sanık polisin düşük cezaya çarptırılabileceğini belirterek, davayı ilk günkü gibi sahiplenmeyi sürdürmeyen STK, baro ve insan hakları savunucularına, “Ciddi bir kamuoyu oluşmalı” çağrısında bulundu. Dilsiz, ayrıca yarın görülecek dava duruşmasında savcılığın mütalaa verebileceğini ve son iki duruşmada davanın sonuçlanabileceğini aktardı.