Gençlik ve Spor Bakanlığı‘nca Erzurum Palandöken‘de 2011 yılında yapılan kayak merkezindeki atlama rampalarının heyelandan yıkılmasının ilk olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından Giresun merkezde inşa edilmekte olan "Gençlik Merkezi" inşaatında da, yanlış yer seçimi ve tedbirsizlik sonucu heyelan meydana geldi.
24 Şubat 2014 tarihinde Çıtlakkale Mahallesi’nde meydana gelen heyelanda, Ürün Sokak’ta yer alan yüzlerce konutun hasar gördüğü ortaya çıktı. Giresun "Gençlik Merkezi" inşası sırasında kontrolsüz bir şekilde yapılan kazı sonucunda meydana gelen heyelandan yüzlerce konutun hasar gördüğü Afet ve Acil Durum Yönetimi İl Müdürlüğü tarafından rapor edilmişti. Afet ve Acil Durum Yönetimi İl Müdürlüğü, söz konusu alan için ‘Genel Hayata Etkililik Oluru‘ kapsamında, söz konusu bölgeyi “Afete Maruz Bölge” ilan etmiştir. Raporda; mahallede yer alan 233 konutun Kontrol Etütleri Programı çerçevesinde izlemeye tabi tutulduğu, 54 adet bina ve konut için ise boşaltma kararı alındığı bildirilmiştir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu olaydan sonra bina ve çevresinde meydana gelen heyelanın önlenmesi amacıyla milyonlarca lira para harcanarak kazıklı iksa tedbirleri alınmaya çalışıldığı, konutları boşatılan yüzlerce insanın ise mağdur edildiği ifade edildi.
Bilime ve mühendisliğe inat, jeoteknik etütler (zemin ve temel etütleri) dikkate alınmadan ve gerekli kontrol ve denetim mekanizması oluşturulmadan yapılan kazılar sonucu meydana gelen heyelan, bir yandan önemli miktarda kamu kaynağının israfına neden olurken, bir yandan da yüzlerce kişinin mağduriyetine sebep olmuştur.
“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak uyarıyor ve soruyoruz” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“Doğaya inat her yerde inşaat yapma alışkanlığı edinen kurumlar milyonlarca lira kamu kaynağını israf etmeye devam ediyor. Bu kaynak israfına neden olanlar hakkında herhangi bir idari veya hukuki soruşturma yürütülmekte midir? Yürütülmüyorsa neden?
Jeoloji mühendisliği bilim ve ilkeleri göz önüne almayan, jeoteknik etüdlerin denetimsiz ve kontrol bir şeklide üretilmesine neden olan ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ herhangi bir tedbir alacak mıdır?
Giresun‘da inşa edilmekte olan ‘Gençlik Merkezi’ inşaatında, kontrolsüz ve denetimsiz bir biçimde kazı yaparak onlarca bina ve konutun hasar görmesine, yüzlerce vatandaşımızın mağduriyetine neden olan müteahhit firmaya hakkında geçen 5 aylık süre içerisinde herhangi bir cezai veya idari işlem uygulanmış mıdır?
Heyelanın önlenmesi için yapılan kazıklı iksa proje ve imalatları için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından herhangi bir ödeme yapmış mıdır? Yapılmış ise neden? Bu durumda bakanlık hatasını kabul etmekte midir?
Yapılan proje ve imalatlar heyelanı önlemek için yeterli midir?
Yaşanan heyelan olayı sonucu mağdur olan ve konutları hasar gören vatandaşlarımızın, mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ne tür tedbirler alınmıştır? Alınan bu tedbirlerin yeterli midir?
Sonuç olarak; Her gün farklı kentlerde yapılan yanlış yer seçimi veya kazılar sonucu oluşan hasarlardan kaynaklı olarak, bir yandan vatandaşlarımız mağdur edilirken, bir yandan da milyonlarca lira kamu kaynağının israfına neden olan çoğunluğu yetersiz jeoteknik etütlerin varlığı ve bu etütlerin denetimsizliğinden kaynaklanan bu olayların önlemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zaman geçirmeksizin gerekli tedbirleri almalı, yapı üretim ve denetim süreçleri jeoloji mühendisliği hizmetleri zorunlu hale getirilmelidir.”