“Özgür Gündem yalnız değildir!”

Özgür Gündem’e yönelik kapatma saldırısı ve gazetecilerin gözaltına alınması, gazetenin İzmir bürosunda ve Adana İnönü Parkı'nda protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2016
  • 14:55
İzmir

İzmir

Adana

Adana

Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına ve gazetecilerin gözaltına alınması İzmir’de gazetenin bürosunda, Adana'da ise İnönü Parkı'nda protesto edildi.

İzmir'de basın toplantısı

Özgür Gündem Ege Bölgesi İzmir İrtibat Bürosu’nda yapılan basın toplantısında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına yönelik aldığı karar daha gazetenin yöneticilerine tebliğ edilmeden İstanbul Beyoğlu'ndaki merkez binasının kapısı koçbaşı ile kırılarak basıldığını ve çalışanların darp edilerek gözaltına alındığını hatırlattı. Özgür Gündem gazetesinin, 1990’lı yıllarda ve sonrasında ağır saldırılara uğradığını, birçok gazetecinin katledildiğini anımsatan Güleryüz, baskılara rağmen gazetenin gerçekleri söylemeye devam ettiğini belirtti. Güleryüz sözlerine şöyle devam etti:

Kendilerine bağlı olan ve biat edenlerin dışında hiçbir yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya aracına tahammül edemeyen bir iktidarla karşı karşıya olduğumuz çok açıktır. Saray ve AKP Hükümeti, OHAL rejimini Türkiye’de iktidar muhalifi olan herkese karşı fırsatçı bir şekilde adım adım kullanmaya başlayarak niyetini açığa çıkarmıştır. Yaşanan bu son olay da böylesi bir fırsatçılıkla iktidarın basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, iletişim ve halkın haber alma özgürlüğünü alenen ve taamüden çiğnenmesinden başka bir şey değildir.”

Güleryüz, AKP iktidarının tüm baskılarına ve gözdağı verme çabalarına rağmen bugüne kadar susmamış olan özgür basın ve yayıncılığın, bu zorlu günleri de dayanışmayla, el ele vererek ve kararlı bir duruşla atlatacağının altını çizdi. Gazetenin, gerçeklerin gizli kalmasına izin vermeyeceğini ve susmayacağını vurgulayan Güleryüz son olarak şunları ifade etti:

“OHAL uygulamasının derhal son bulması, Özgür Gündem gazetesine yönelik kapatma kararının kaldırılması ve gazetenin gözaltına alınan editör ve çalışanlarının derhal serbest bırakılması için emek, demokrasi ve barıştan yana olan herkesi dayanışmaya ve direnmeye davet ediyoruz.”

Basın toplantısının ardından, İHD İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, ÖHD İzmir Şubesi, ÇHD İzmir Şubesi, TAYD-DER İzmir Şubesi, HDP, EMEP, Halkevleri, Kaldıraç, Alevi Bektaşi Federasyonu, İmece-Der gazeteyi ziyaret ederek dayanışmada bulundu.

Adana'da dayanışma eylemi

Adana’da ise yapılan eylemle saldırı protesto edildi. Saat 15.00’de İnönü parkında “Özgür Gündem susturulamaz / Adana Özgür basın çalışanları” yazılı ozalit açıldı. Basın açıklamasına 14 Ekim 2014’te öldürülen Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu’nın eşi Şemse Bağdu da katıldı.

Özgür Gündem adına basın açıklamasını okuyan Murat Karakaş şunları ifade etti:

“İktidar yanlısı havuz medyasının Özgür Gündem’i hedef gözeterek aleyhinde haber yapmasına ve genel yayın yönetmenleri ve nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılanlara hukuksuzca dava açıldı Basın susturularak gerçekler kapatılmak istenmiştir. Arkadaşlarını darp ederek gözaltına alanların ve binalarını işgal edenlerin 15 Temmuz darbe girişimindeki darbecilerden hiçbir farkı kalmamıştır. Dünden bugüne gerçekleri halka nasıl ulaştırdılarsa bugünden sonra da gerçekleri halka objektif bir biçimde ulaştırmaya devam edeceğiz, hukuksuz saldırılar haklı mücadelemizden alıkoyamayacak. Darbe girişimi bahane edilerek ilan edilen OHAL ile özgür basın susturulup, gerçeklerin üstün kapatılmak isteniyor Gözaltına alınan 23 kişi derhal serbest bırakılmalı ve uygulanan baskı politikaları son bulmalı.”

Eylemde “Özgür gündem / basın susturulamaz!”, “Baskılar gözaltılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir-Adana