Özgür Gündem binası önünde dayanışma eylemi

Özgür Gündem gazetesinin mühürlenen binası önünde toplananlar “Özgür Gündem susturulamaz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2016
  • 17:08

Özgür Gündem’e yönelik kapatma ve gözaltı saldırısı bugün Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÖGC) çağrısıyla, gazetenin mühürlenen binası önünde protesto edildi.

Saat 17.00’de başlayan eylemde “Özgür basın susturulamaz!” pankartı açılarak bugün 4 sayfa olarak “Boyun eğmeyeceğiz!” manşetiyle çıkan Özgür Gündem gazetesi taşındı. “Özgür gündem yalnız değildir!”, “Özgür Gündem susturulamaz!”, “Asla boyun eğmeyeceğiz!” sloganları haykırıldı.

Özgür Gündem adına yapılan konuşmada; gazetenin hukuksuz bir şekilde kapatıldığı ifade edildi. Kapatma kararının ardından yapılan baskında fotoğraf makinası ve bilgisayarların tahrip edilmesi ve gazete çalışanlarının darp edilerek gözaltına alınması teşhir edildi.

“AKP hükümeti darbeyi fırsat bildi”

Ardından ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan basın açıklamasını okudu. Özgür Gündem’e yönelik dün gerçekleştirilen saldırıya tepki gösteren Boltan, 25 kişinin işkenceyle gözaltına alındığını belirtti.

Kurulduğu 1994 yılından bu yana Özgür Gündem’e yapılan saldırıları hatırlatan Boltan, Türkiye’de basın özgürlüğünün geldiği noktaya dikkat çekti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından basına yönelik saldırıların arttığını ifade eden Boltan, şunları ifade etti: “İnternet siteleri kapatılmış, çalışanlar gözaltına alınmış, tutuklanmış ve sokak ortasında darp edilmiştir. Bu yönelimlerin en son ve hukuksuz örneği ise Özgür Gündem gazetesine olmuştur. AKP hükümeti, darbeyi fırsat bilerek başta kendisine muhalif ve gerçekleri yazmaktan taviz vermeyen özgür basına yönelik kendi darbesini tamamlamaya aşikardır.”

Özgür basının bu saldırılar karşısında bugüne kadar olduğu gibi geri adım atmayacağını ifade eden Boltan, Özgür Gündem ile dayanışma çağrısı yaparak açıklamayı sonlandırdı.

“Boyun eğmeyeceğiz!”

Av. Sinan Zincir ise baskınla gözaltına alınan Özgür Gündem çalışanlarının mesajını okudu. Mesajda Musa Anter’den bugüne devam eden özgür basın geleneğinin sürdürüleceği ve asla boyun eğilmeyeceği vurgusu yer aldı.

Atılım gazetesi editörlerinden Deniz Bakır, Gazeteci Celal Başlangıç ve Hüda Kaya’nın destek açıklamalarının ardından basın açıklaması sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından İstiklal Caddesi’ne geçerek gazetenin dağıtımını yapmak isteyen kitle polisin engelleme ve tehditleriyle karşılaştı. Polisin kitlenin önüne barikat kurması nedeniyle gruplar halinde Özgür Gündem taşınarak HDP il binasına kadar yüründükten sonra eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul