Örtülü ödenek harcaması Nisan’da üçe katlandı

Nisan ayı bütçesinde artan harcamalar “tasarruf” yalanlarını bir kez daha ortaya serdi. Erdoğan’ın kontrolünde, detayları gizli tutulan “örtülü ödenek” kalemindeki artış bunun en açık örneği oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2019
  • 08:01

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Nisan ayı bütçesinde harcamaların detayları da belli oldu. Bütçe kalemlerinde artan harcamalar, “tasarruf”, “kemer sıkma” söylemlerinin yalan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Emekçilere yoksulluk ve sefalet reva gören tek adam rejiminin, kendi çıkarları uğruna harcamalarını arttırdığı bir kez daha gözler önüne serildi.

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın kontrolünde olan ve detayları gizlenen “örtülü ödenek” harcaması Nisan’da geçtiğimiz aya kıyasla yüzde 210 artarken, askeri harcamalar, mal-malzeme-hizmet alımları, taşıt ve bina kiraları, tanıtım, reklam kalemlerindeki harcamaların yüksek seviyeleri dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, bütçeden öne çıkan harcamalar şöyle:

- Martta 130 milyon 35 bin lira olan “örtülü ödenek” harcaması nisan ayında 403,3 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, aylık bazda kaydedilen en yüksek rakam oldu. “Örtülü”den 4 ayda yapılan toplam harcama ise 946,1 milyon liraya çıktı.

- Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları 175,4 milyon liradan 895,6 milyon liraya çıktı. Bu kapsamda 4 aylık toplam rakam ise 1,4 milyar liraya ulaştı.

- Martta 4 milyar lira olan mal ve hizmet alım giderleri 6,3 milyar liraya çıktı. 4 aylık toplam harcama 18,2 milyar liraya yükseldi. Tüketime yönelik mal ve malzeme alımları bir önceki aya göre 1,3 milyar liradan 2,9 milyar liraya çıktı.

- Devlet martta 83,6 milyon lira kira ödemesi yaparken, rakam nisanda 146,5 milyon liraya çıktı. Temsil ve tanıtma harcamaları martta 9,7 milyon lirayken, nisanda 13,3 milyon liraya fırladı. 4 aylık harcama ise 36,6 milyon lira oldu.

- 4 aylık toplam faiz gideri 38.4 milyar liraya ulaştı.

- Seçim giderleri için yapılan ödemeler de martta 29.9 milyon liraydı. Nisanda rakam 337.4 milyon liraya ulaştı.