Ortaklık bozuldu, Ergenekon davası çöktü

Tayyipler cezaevinden çıkar İlker Başbuğlar girer, onlar çıkar ötekileri girer. Ama her halükarda bu düzenin yargı ve zindanları devrimcilere, komünistlere, Kürtlere karşı çalışmaya devam eder.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Mart 2014
  • 21:13

AKP-Cemaat’in ortak yapımı olan Ergenekon davası, ortaklığın bitmesinin ardından buhar oluyor. AKP hükümeti, Cemaat ile yaşadığı kavgada düştüğü durumdan kurtulmak uğruna yan çizince çöken bu davanın tutukluları serbest bırakılıyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan yasal değişikliklerle, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ve tutuklulukta azami sürenin 5 yıla indirilmesinin ardından tahliye edilen İlker Başbuğ’un ardından bir kısmı faşist katillerden oluşan onlarca kişi bugün tahliye edildi.

Zamanında AKP, yandaşları ve liberal solcular tarafından büyük bir demokrasi hamlesi olarak sunulan bu operasyonun gerçek mahiyeti bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Böylelikle sadece gerici iktidar mücadelesi nedeniyle hapse atılanlar, şimdi de halklara karşı işledikleri gerçek suçlara bakılmadan cezaevinden salınıyorlar.

Fakat bu salıvermelerle AKP’nin bir parça ferahlaması bir yana daha da sıkışması kaçınılmazdır. Çünkü bizzat kendi eliyle zindana kapattıklarını salıvererek gerçekte sadece zayıflığını göstermiştir. Bunun için bu güçlerle işbirliğine giderek yeni bir iktidar gücü oluşturması pek mümkün olmadığı gibi, çöküşünün hızlanması yüksek ihtimaldir.

Öte yandan bu tahliyelerle aynı zamanda “yetmez ama evetçi” liberal solcular ile Kürt sorununda AKP’ye endeksli çözüm platformunun iflas etmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak bu tahliyeler gösteriyor ki, egemen güç klikleri arasındaki hiçbir kavga, eğer kendi güçlerine dayanarak bağımsız bir inisiyatif geliştiremiyorlarsa ezilenlerin lehine sonuç vermez. Tayyipler cezaevinden çıkar İlker Başbuğlar girer, onlar çıkar ötekileri girer. Ama her halükarda bu düzenin yargı ve zindanları devrimcilere, komünistlere, Kürtlere karşı çalışmaya devam eder.

***

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının, tutuklulukta azami sürenin 5 yıla ardından tahliye edilenlerin listesi şöyle:

- Doğu Perinçek
- Mehmet Demirtaş
- Oktay Yıldırım
- Hikmet Çiçek
- Hasan Atilla Uğur
- Muzaffer Tekin
- Prof. Dr. Yalçın Küçük
- Merdan Yanardağ
- Mehmet Ali Çelebi
- Hasan Iğsız
- Alaattin Sevim
- Şener Eruygur
- Tuncay Özkan
- Levent Göktaş
- Sedat Peker
- Kemal Kerinçsiz
- Emekli Albay Dursun Çiçek
- Danıştay saldırısı faili Alpaslan Arslan
- Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin