Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı

Valilik tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü için Beyoğlu’nda toplananlara polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Haziran 2016
  • 15:59

Bu yıl 14.'sü düzenlenen Onur Yürüyüşü polisin engelleme ve saldırısıyla karşılaştı. Valilik dinci-gerici çeteleri de yasak kararına gerekçe gösterirken eylemin başlama saati öncesinde yaklaşık 30 kişilik bir dinci-faşist grup polisin önünden geçerek toplanma alanı yakınlarında dolaştı.

Eylem için Gökkuşağı Derneği önünde toplanan LGBTİ’ler İstiklal Caddesi'ne çıkan sokakları kapatan polis tarafından ablukaya alındı.

Eylemciler polis amirleriyle yaptıkları görüşmede dernek önünde basın açıklaması yapacaklarını ifade etseler de açıklamaya dahi izin verilmedi. İlk önce basın emekçilerini sokaktan zor ve tehditlerle çıkaran polisler basın emekçilerinin eylemcileri göremeyecek yere sürülmesinin ardından kitleye saldırdı.

Polis saldırısına “Susma haykır eşcinseller vardır!” sloganıyla karşılık veren kitle daha sonra Tarlabaşı yönüne doğru sürüldü. Tekrar Mis Sokak'ta toplanmak isteyen kitle bir kez daha polis saldırısıyla karşılaşırken polis plastik mermi kullandı. Polis saldırılarının bir diğer hedefi de basın emekçileri olurken, polis basına engelleme ve tehditlerde bulundu.

Yer yer ara sokaklarda sloganlarla eylem sürdürülmek istense de kitlenin büyük çoğunluğu dağıldı. Diğer yandan çevrede terör estiren polis, LGBTİ'lerin kafelere oturmak istemesini dahi engellemeye çalıştı.

Ardından bir süre sonra Mis Sokak’ta kitleler yeniden toplanırken polis bekleyenlere biber gazıyla saldırdı. Polis burada da vahşice saldırırken basın emekçileri de hedef alındı. Basını alandan çıkarmaya çalışan polis, basın emekçilerine de plastik mermiyle saldırdı. Bu saldırıda muhabirimiz Ersin Özdemir de kolundan vuruldu.

Polis buradaki saldırısında çevredeki dükkanları da boşaltırken, gözaltına alınanlar oldu. İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre 13 kişi gözaltına alındı.

Son saldırının ardından kitle büyük ölçüde dağıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul