“Öfkeliyiz; Tükendik! Ölüyoruz!”

Sağlık emekçileri dört bir yanda “Öfkeliyiz; Tükendik! Ölüyoruz!” diyerek eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Aralık 2020
  • 14:20

Sağlık emekçileri İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte eylem gerçekleştirerek “Öfkeliyiz; Tükendik! Ölüyoruz!” dedi. Üç büyük kentin yanı sıra Antep-Kilis, Tekirdağ, Balıkesir, Van, Hakkari, Urfa, Adana, Antalya, Mersin, Samsun, Çanakkale, Diyarbakır, Muğla’da eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul: “Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz!”

İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirilen eylemde sağlık emekçileri anıldı. “Öfkeliyiz; Çünkü Tükendik! Çünkü Ölüyoruz” denilen açıklamayı İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip okudu. İstanbul Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri adına yapılan açıklamada “Her gün açıkladığınız sayıların her biri bir candı; anneydi, babaydı, çocuktu, eşti, dosttu. Bu canlarımızı sizin yanlış pandemi yönetiminiz nedeniyle kaybettik. Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi ve siz önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan “yaşam hakkımızı” ihlal ettiniz” denildi.

Açıklamada şunlar vurgulandı:

“Pandeminin başından bu yana yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlar hastalarının sağlığı için kendi canlarını hiçe saydılar ama sizin yönetememeniz yüzünden hayatlarını kaybettiler. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz.

Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size “Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz” diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz!”

DİSK adına Arzu Çerkezoğlu, TTB adına Şebnem Korur Fincancı ve Osman Küçükosmanoğlu konuşma gerçekleştirdi.

Ankara: “Yaşam hakkımızı ihlal ettiniz”

Ankara'da sağlık emekçilerinin yaptığı basın açıklaması yoğun polis baskısı altında gerçekleştirdi. Sağlık emekçilerinin bağlı olduğu 6 sendikanın çağrısıyla, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde düzenlenen gösteride, ellerine kırmızı karanfil alan sağlık çalışanları, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ankara Tabip Odası yönetiminden Ayşe Uğurlu basın açıklamasında hükümetin yanlış salgın politikalarından ve sağlık örgütlerinin hükümet tarafından yok sayılmasından bahsetti. Açıklamada “Artık yeter daha fazla eksilmek istenmiyoruz” dedi. Ardından söz alan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut ise salgının başından bu yana verilerin açıklanması konusunda şeffaf olunmadığını ve sağlık çalışanlarını koruma önlemlerinin yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli de şunları ifade etti:

 “Bir yıldır bu Pandemi dönemini yaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere siyasi iktidara sesimizi duyuramıyoruz. Bilime, sağlıkçılara kulak verilmemesi bugünkü tabloyu ortaya çıkarmıştır. Bugün 300’ün üzerinde sağlıkçımızı kaybettik, binlerce insanımız hayatını kaybetti. Bize karşı kulaklarını sağır, gözlerini kör etmiş bir sistem var. Artık yeter diyoruz. Çünkü tükendik ve ölüyoruz!”

Eylem Türk Diş Hekimleri Birliği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve CHP milletvekili Gamze Taşçıer'in konuşmalarının ardından sonlandı.

İzmir: “Yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek”

İzmir’de gerçekleştirilen eylem Konak Eski Sümerbank önünde yapıldı. Basın açıklamasında “Öfkeliyiz çünkü tükendik, çünkü ölüyoruz” yazılı pankart taşındı. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, siyasi ve ekonomik kaygılarla alınan kararlar, ötesinde ise alınmayan kararlar yüzünden binlerce insanı, yüzlerce sağlık çalışanını kaybettiklerini ve kaybetmeye de devam ettiklerini söyledi.

Lütfi Çamlı şunları ifade etti:

“Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikayesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek? … Aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardık, gerekli çalışmaları yapın dedik. Grip salgınıyla birlikte COVID-19 yıkıcı bir etki yapar dedik. Tüm toplumun aşılanması gerekirken, temin edilen aşı sayısı risk gruplarının hemen hiçbirine yetmedi. Sağlık çalışanlarını bile risk grubunda saymadınız. Yurttaşlarımız, yaşanan bu kaosun içinde aşı bulabilmek için ASM’ler, eczaneler, hastaneler arasında dolaştı durdu. Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü. Aşının bizler için bir hak, sizler için bir ödev olduğunu söyledik ama siz ödevinizi yapmadınız”

Çamlı, son olarak şunları kaydetti; “2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz. Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size “Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz” diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz!”