Nükleer santral bitmeden zemininde çatlaklar oluştu

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Santrali’nin zemininde oluşan çatlaklar ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mayıs 2019
  • 16:49

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, daha inşaat aşamasında olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin zemininde oluşan çatlaklar üzerine “Türkiye’nin daha nükleer santrali olmadan zaten bir nükleer kazası var” vurgusuyla santral yapımının iptali için basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında açıklamayı Platformun dönem sözcüsü Osman Koçak yaptı.

Akkuyu Nükleer santralinin temeline dökülen betonun çatladığını belirten Koçak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) ikinci kez beton dökmesine rağmen beton zeminin yine çatladığını ifade ederek “Temel zemin betonu üçüncü kez dökülüyor. Temel 3 metre yükseklikte 80 metreye 80 metrelik bir beton alan oluşturuyor. Ve bu temelin üstünde Akkuyu NGS Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nın övünerek lanse ettiği üzere açılıp kapanabilen ve ancak dört gemi ile taşınabilecek bir metal muhafaza kabının içinde 80 metre yüksekliğinde bir reaktörden, türbinlerden, jeneratörlerden oluşan ve içinde nükleer tepkimelerin gerçekleşeceği bir kütle düşünün. Beton zemin daha bu muazzam ağırlıkların ve nükleer reaksiyonların hiçbiri yokken çatlıyor” dedi.

Akkuyu NGS firmasının ve taşeronluğunu yapan yerli ve milli firmaların böylesine ciddi bir inşaatta maliyeti düşürmek için beton kalitesini düşüreceklerine ihtimal vermek istemediklerini belirten Koçak Genel Müdür Anastasia Zoteeva zemin sorunları ile uğraştıklarını ama sorunun niteliğini açıklamadığını aktardı.

Çatlaklar hakkında santralin sorumlularının kamuoyuna gerçekleri açıklamasını isteyen Koçak açıklamasını şu ifadelerle bitirdi:

“Bu haber bir nükleer kaza haberidir. Türkiye’nin daha nükleer santrali olmadan zaten bir nükleer kazası var. Şimdi denetimsiz, hukuksuz, mühendisliğin de olmadığı bir proje var karşımızda. Bu projenin denetlenmeyeceği, hukukun da zaten işlemediği ortada. Projeye son verilmelidir. Yeni bir kaza daha büyük tehlikeler yaratacaktır.”