Newala Qesaba’da yapılaşmaya tepki

Siirt’te bulunan Newala Qesaba’nın imar planına tepki gösteren HDP heyeti, tarihte yaşanan katliamların üstünün örtülemeyeceğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Nisan 2022
  • 23:30

HDP heyeti, imara açılan Newala Qesaba'da basın açıklaması yaparak yapılaşma adı altındaki saldırıya tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy, Sıdık Taş ile kentteki kitle örgütlerinin temsilcilerinden oluşan heyetin bölgede inceleme yapmasını polis engellemek istedi. Uzun süren tartışmaların ardından heyet basın açıklaması yaptı.

Eylemde konuşan Beştaş bölgenin "Hafıza Mekanı" olduğunu belirterek şunları söyledi:

"7 milletvekili geliyor diye Batman'dan Siirt'e kadar polis kontrol noktaları konumlanmış. Alanda da polis, 7 vekilin alanda yapacağı gözlemleri sert müdahalesiyle kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Onlar korkarlar ama biz korkmayız. Korksaydık bugün burada hakikatin peşinde olmazdık. Newala Qesaba bir tarihsel hafızadır. 1989'da burada 8 kişiye ait olan kemiklere rastlandı. Dönemin valisi o dönem yapılan kazı çalışmalarını bir talimatla durdurdu. O süreçten sonra buralara duble yollar yaptılar, polis okulları yaptılar, amaçları buradaki o hafızayı yok etmek, hakikati betonla örtmek ve insanlık değerlerini ayaklar altına almaktır."

HDP'li belediyenin bu bölgede tüm rant alanlarını, imar projelerini durdurduğunu dile getiren Beştaş, kayyım yönetiminin bölgeyi yine ranta açtığını ve yüzleşmeden kaçıldığını ifade etti.

Beştaş, tüm duyarlı kamuoyuna şu çağrıları yaptı:

"Gelin hep beraber burada işlenmek istenen insanlık suçunu durduralım. İkinci çağrım Siirt halkınadır. Siirt halkı kemikler üzerinde yaşayamaz. Siirt halkı anılarına bağlıdır ve burada yapılaşmaya izin vermez. Bütün Siirt halkına buraya hafızalarına ve insanlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Biz buradan belirtelim ki bizler buradaki imar planının durdurulması ve rant yapılarının sonlandırması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Kayyımları rant politikası olduğunu her yerde söylüyoruz. Maalesef bu rant politikası toplu mezarlar üzerine havuzlu villalar yapılacak dereceye geldi.”

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy sonra konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, polisin bu tür engellemelerle insanlık ayıbının üstünün örtülemeyeceğini belirtti. Gergerlioğlu, "Bizi 50 metre iteleseniz ne olur. Burada bir insanlık ayıbı var. Siz bu ayıbı neyle örtmeye çalışıyorsunuz. Burada insanlık ayıbı yaşanıyor. Biz bu ayıbı örttürmeyeceğiz” diye vurguladı.