“Nedir bu Y Tipi tecrit?”

HHB Y Tipi hapishanelerle ilgili “Neden F Tipi hapishanelerden daha ağır koşullar uygulanıyor diyor, neden karşı çıkıyoruz?” sorusuna yanıt verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mayıs 2024
  • 11:30

Halkın Hukuk Bürosu sosyal medya hesaplarında Y Tipi hapishanelerle ilgili paylaşım yaptı. HHB Y Tipi hapishanelerle ilgili “Neden F Tipi hapishanelerden daha ağır koşullar uygulanıyor diyor, neden karşı çıkıyoruz?” sorusuna yanıt verdi. HHB’nin sosyal medya paylaşımı şu şekilde:

“Yeni inşa edilen ve siyasi tutsakların da götürüldüğü Y Tipi(YGC) hapishaneler hakkında sol/demokrat kesimlerin de çok bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Peki nedir bu Y Tipi tecrit? Neden F Tipi hapishanelerden daha ağır koşullar uygulanıyor diyor, neden karşı çıkıyoruz?

Tecridin boyutunun anlaşılması için somut örneklr vereceğiz; 1-)Sincan 1 No'lu YGC; -Havalandırma 1 saatle sınırlandırılıyor -Radyo ve müzik aletleri yasak(ancak dış kantinden satın alınırsa kabul ediliyor) -İçerde ve ortak alanda kamera var -Bitişik havalandırmalar kullanılmıyor

2-)Erzurum Dumlu 1 No'lu YGC; -Havalandırma 1,5 saat ile sınırlandırılıyor -Görüş yerleri tek kişilik ve ayrı bölümlerde, -Hücre kapısında diafon bulunuyor. Dolayısıyla gardiyanlarla dahi iletişim oldukça sınırlı, -Buradaki müvekkillerimiz çok uzun süre tek başlarına tutuldular.

3-)Kırşehir Y Tipi Hapishanesi; -Havalandırma 1 saat ile sınırlandırılıyor -Kapılar otomatik açılıp kapatılıyor, gardiyanlarla dahi iletişim sınırlı. -Saat başı dışardan otomatik olarak ışığı yakıp-gece de dahil- ''Kontrol ediyoruz'' diyorlar. -Siyasi tutsaklar tek tek tutuluyor

4-)Buca Yüksek Güvenlikli Hapishanesi -Havalandırma günde iki saatle sınırlandırılıyor. -Tutsakların hücrelerindeki kamera, yatakları dahi görebiliyor -Kamerayı kapatmak isteyen tutsaklar, hapishane idaresi tarafından 'Hepinizi ayırırız, tek tutarız' diye tehdit ediliyor.

Sonuç olarak; Y Tiplerindeki tecrit, F Tiplerine nazaran daha da yoğunlaştırılmıştır. Y Tiplerinde kalan müvekkillerimiz, kaldıkları hapishaneye 'kuyu tipi' diyorlar. Güneşi dahi göremediğiniz, tek başınıza tutulduğunuz, gardiyanlarla dahi iletişimin sınırlı olduğu hapishaneler..

Burada siyasi tutsaklar, ağır müebbet koşullarında dış dünyadan ve insandan tamamen soyutlanıp; bencil, bireyci bir duygu dünyasına hapsedilmek isteniyor. Politik saiklerle, milyonlarca dolar harcanarak inşa edilen bu hapishaneler, siyasi tutsakların düşüncelerini hedefliyor.

Y Tipi hapishaneler, insan haklarına aykırı hapishanelerdir. İnsan sosyal bir varlıktır, biliriz. Oysa Y Tipleri; ağırlaştırılmış tecrit demektir, sessiz imha demektir. Bugün Nurettin Kaya, Dumlu'da tutulan Cemil Kurt ve Alişan Gül'ün sevk edilmesi için 212 gündür ölüm orucunda.

Nurettin'in sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Ağzındaki yaralar boğazına inmiş durumda. Müvekkilimiz şu anda 40 kilonun altına düştü. Halkımıza, meslektaşlarımıza çağrımız; Müvekkilimizin kabul edilebilir taleplerine sahip çıkalım, Y Tipi tecritle mücadele edelim...”