İktisatçı yazar Mustafa Sönmez son açıklanan TÜİK verilerini değerlendirdi.
İleri Haber’den Özgür Yılmaz’a konuşan Sönmez, TÜİK'in açıkladığı Perakende Satış, Ciro ve İşgücü İstatistiklerini “TÜİK ülkenin kriz tünelinde daha da karanlığa gittiğinin bir göstergesi” şeklinde yorumladı.
Mustafa Sönmez işsizlik verileriyle ilgili olarak “TÜİK işsizlik verileri Kasım 2018 verilerini gösteriyor. Aralık, Ocak, Şubat aylarını içermiyor. Bu bile dehşetli bir şekilde krizi yaşadığımızın göstergesi” dedi.
“Perakende Satış ve Ciro verileri ise Aralık ayına ait” diyen Sönmez “bu veriler de ekonomik krizde hızla ilerlediğimizin göstergesi” diye ekledi.
“2018’de küçülme yaşandı, 2019’da da küçülmenin belirtileri var”
Türkiye'nin son dönemde gündemindeki yüksek enflasyon ve ekonomik sorunlara ilişkin olarak konuşan Sönmez “Türkiye 2018’in son çeyreğinde %6 yakın bir küçülme yaşadı. 11 Mart’ta TÜİK tarafından bu veriler de açıklanacak. Bu tabloya cari denge verilerini de ekleyelim. Türkiye’ye yabancı kaynak girişi yok; tersine 4 milyar dolar çıkmış. 2017’deki büyüme %7,4’ten 2018'de %1.6’ya düşmüş. Küçülmenin 2019’da da devam edeceğine dair işaretler var” dedi.
“İktidar yerel seçimlere odaklanmış durumda”
Mustafa Sönmez ekonomik krizin Türkiye’yi götüreceği nokta konusunda “İktidar, 31 Mart seçimlerine odaklanmış durumda. Nisan ayına dair sert önlemler alınabilir” şeklinde konuştu. IMF’ten borç alma iddialarına dair ise “IMF için dışarıdan temin edilemeyen parayı istemek zorunda kalabilirler. Ancak bildiğiniz gibi IMF’e ABD hakim. ABD onay vermeden, anlaşma olmaz” dedi.
Mustafa Sönmez, emekçilerin mahkum edildiği tanzim satış kuyrukları hakkında ise “Tanzim satış seçmen odaklı bir şov. Enflasyona herhangi bir etkisi olamaz. Enflasyonu belirleyen 450 çeşit ürün var. Tanzim satışlar bütçeden sübvanse ederek halkın çok sınırlı bir kesime ulaştırılıyor. Söz konusu çadırlarda 1-2 ürün satılıyor. Bu bile şov olduğunun göstergesi. 31 Mart için, sandığa dönük bir hamle” açıklamalarında bulundu.