MÜSİAD, AB üyesi sermaye temsilcileriyle görüştü

MÜSİAD’ın, AB üyesi ülkelerin sermaye temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, AB ile ekonomik ilişkilerin ve Türkiye’nin AB üyeliği stratejisinin önemine vurgu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ekim 2017
  • 08:24

Avrupa Birliği ülkelerinin ticaret ataşeleri MÜSİAD genel merkezindeki bir toplantıda, sermayedarlar ve devlet yetkilileriyle bir araya geldi. MÜSİAD sermayedarları ve bürokratlar, Türkiye’nin AB’ye üyelik stratejisine dair bir kez daha güvence verirken, AB ile ilişkilerin hiçbir konuya feda edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Gümrük Birliği anlaşmasına büyük önem atfedildi

MÜSİAD uluslararası ilişkiler ve dış ticaret komisyonu başkanı Mehmet Zeki Güvercin, AB ile ilişkilerde Gümrük Birliği anlaşmasına verdikleri önemi dile getirdi. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana AB-Türkiye ticaretinde yaşanan artışa dikkat çekerek ekonomik ilişkilerin “yepyeni bir boyut” kazandığını ifade eden sermaye sözcüsü “Gümrük Birliği Anlaşması, böylece söz konusu dönemde AB’nin, Türkiye’nin hem en büyük ticaret ortağı hem de en büyük yatırımcısı konumuna yükselmesinde önemli bir rol üstlendi” diye konuştu.

MÜSİAD başkanı: AB ile ilişkiler siyasetle zedelenmemeli

MÜSİAD başkanı Abdurrahman Kaan toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde, AB’nin tutumunu eleştirse de “AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı var” ifadeleriyle beklentilerini ortaya koydu. Ekonomik ilişkilerin ve ticari ortaklıkların siyasi çekişmelerle zedelenmemesi gerektiğini belirten sermaye sözcüsü, “Biz MÜSİAD olarak, Avrupa’yla olan ilişkilerimizi mümkün olduğunca olumlu bir çizgide tutmak ve sürdürülebilir hale getirmek gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

AB bakanlığından bürokrat, müzakere beklentilerinden dem vurdu

Toplantıda yer alan Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de, Türkiye’nin AB üyeliği yönündeki stratejisine vurgu yaptığı ve bunu “hükümetler üstü devlet politikası” olarak tanımladığı konuşmasında, AB’nin güncel politikalarını eleştirdi. Türkiye’yle müzakere sürecinde tüm fasılların açılması ve görüşmelerin bu çerçevede yürütülmesi beklentilerini dile getiren bürokrat, “AB eleştirilerini bu platformda sunmalı” dedi.