Mültecilere yönelik ırkçı paylaşımlar

Suriye’yi yakıp/yıkan savaşı körükleyen, dünyadan toplanıp Suriye’ye sevk edilen cihatçı teröristleri eğiten/donatan AKP’ye destek verenler utanmadan mültecilere laf söylüyorlar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2021
  • 12:29

Emperyalistlerin kirli oyunları ile kan gölüne çevrilen Afganistan’dan Türkiye’ye yönelen göç dalgasına dair tartışmalar devam ediyor. Taliban zulmü ile yerlerinden edilen Afganistan halklarının dramı AKP-MHP rejimi tarafından istismar edilmeye başladı. Suriyeli mültecileri içeride siyasi çıkarlar için, dışarıda ise emperyalistlerle pazarlık malzemesi olarak kullanan dinci-faşist rejim, şimdi de Afgan göçmenlere sınırı açtı. Göçmenler ucuz iş gücü olarak kullanıldığı gibi, AB’den daha çok para sızdırmanın bir imkanı olarak da görülüyor. Çünkü AB şefleriyle pazarlık yapan Tayyip Erdoğan’ın elindeki tek ‘koz’ mülteciler.

Saray rejiminin yayılmacı/saldırgan politikaları göç sorununu devasa boyutlara taşıdı. Bu politikaya ciddi bir itiraz yükseltmeyen diğer düzen partileri ve sermaye, mültecileri hedef alan ırkçı açıklamalar yaparak güya iktidara tepki gösteriyor.

CHP’li Özcan, ‘10 kat zam yapacağız’

Tartışmaya katılan CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Gitsinler istiyoruz.”

En temel insani hak olan suya erişimi, özellikle pandemi döneminde iyiden iyiye zorlaştırarak göç sorununa ‘çözüm’ üreteceğini iddia eden bu görüş, gayri insani olduğu gibi, ırkçılıkla da maluldür. CHP hanesine yazılan bu rezalete karşı gelişen tepkiler üzerine yapılan açıklama ise, rezaleti daha da pekiştirdi. “Geri adım atmayacağım fazlasını da yapacağım” diye açıklama yapan Tanju Özcan’ın pervasızlığı, kapitalist sistemde belediyecilik anlayışının nasıl kötüye kullanılabileceğini de gözler önüne serdi.

CHP’den ırkçı zihniyete soruşturmasız ‘tepki’

 “Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır” diye açıklama yapan CHP yöneticisi Seyit Torun, ırkçı zihniyet hakkında disiplin süreci işletilmeyeceğini de belirtti. Yapılan yazılı açıklamada “Bolu Belediyesi’nin değerli Meclis Üyelerinin de aksi bir karar almayacağına inanıyoruz” temennisinde bulunuldu.

CHP’nin ırkçı zihniyeti soruşturmaması tesadüf değil. Zira CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’da “göçmenleri iki yıl içinde ülkelerine göndereceğiz” diye açıklama yapmıştı.

Sabancı, ‘Ülkemde mülteci istemiyorum’

Tartışmaya yıllardır AKP rejimine destek veren sermaye kodamanları da katıldı. Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı'nın eşi Arzu Sabancı sosyal medya hesabından “Ülkemde mülteci istemiyorum. Sessiz işgale dur de. Bayramlaşmaya ülkesine gidenin can güvenliği var demektir. O zaman orada kalmalı” ifadelerini paylaştı.

Bu açıklama, kapitalistlerin riyakarlığını gözler önüne seriyor. Zira TÜSİAD üyesi kodaman takımından AKP’ye açık destek verenlerin başında Sabancı holding geliyor. Suriye’yi yakıp/yıkan savaşı körükleyen, dünyadan toplanıp Suriye’ye sevk edilen cihatçı teröristleri eğiten/donatan AKP’ye destek verenler utanmadan mültecilere laf söylüyorlar. Oysa arkasında durdukları rejimin saldırgan politikası olmasaydı, AKP şefleri Emevi Camisi’nde namaz kılma vehmine kapılmasaydı Suriye’den milyonlarca kişi Türkiye’ye gelmeyecekti. Afgan göçmenlere kapıları açan da AKP-MHP rejimidir. Sermayenin kodaman takımının bu rejime karşı halen de kayda değer bir itiraz yükselttiğine tanık olunmadı.  

Arzu Sabancı’ya destek verme utancı ise yine bir CHP’liye nasip oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Arzu Sabancı hanımefendi açık yüreklilikle konuşmuş. Tebrik ediyorum. Nerede iş dünyasının diğer babayiğitleri?” ifadelerini kullandı…