Muğla’da ekolojik talan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iki şirketinin Muğla’da açmak istediği beş mermer ocağı projesi ve bir şirketin de kapasite artışı talebi için ÇED süreci başlattı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2024
  • 11:30

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüzde 68'i ormanla kaplı olan “Ege Bölgesinin akciğerleri” konumundaki Muğla'da altı mermer ocağı peş peşe ÇED süreci başlattı.

Bakanlık, Afes Mermercilik Şirketi’nin biri Fethiye, ikisi Yatağan’da üç yeni mermer ocağı açma talebi ve Kommersan Mermer Madencilik Şirketi’nin Menteşe’de iki yeni mermer ocağı açma talebini ayrıca Ermaş Madencilik Şirketi’nin Yatağan’daki mermer ocağının kapasite artışı ile ilgili talebini işleme aldı.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Afes Madencilik, Fethiye’nin Karadere Mahallesi kırsalındaki 24.34 hektarlık alanda 30 bin metreküp blok mermer çıkarmayı planlıyor. Ocak sahası çevre düzeni planında orman alanı olarak kayıtlı. Açılması planlanan mermer ocağının yerleşim alanlarına uzaklığı sadece 641 metre. Ocak sahasında saatte 34 kilogramdan fazla tozun havaya karışması beklenirken, ocak sahasının yanı başında zeytinlikler yer alıyor. Proje sahası aynı zamanda uluslararası koruma kapsamındaki canlıların da yaşam alanı. Proje ömrü olarak ise 37 yıl.

Afes Madencilik'in Yatağan’ın Çukuröz Mahallesi kırsalında açmak istediği iki mermer ocağı ise birbirine komşu sayılabilecek mesafede. Şirket 19.54 ve 22.61 hektarlık iki ayrı maden sahasında 30'ar bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor. ÇED sahaları Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak kayıtlı. Mermer ocağı açılmak istenen alanlar ise kızılçam ağaçları ile kaplı.

Yaklaşık 10 bin kızılçam ağacı tehlikede

Proje dosyalarında yer alan bilgilere göre her iki sahada 9 bin 865 kızılçam ağacı yer alıyor. Proje hayata geçerse bu ağaçlar kesilecek. Mermer ocaklarının en yakın konuta olan uzaklığı ise 695 metre. Ocaklardan birinin proje ömrü 39 yıl, diğeri de 23 yıl olarak hesaplandı.

Isparta merkezli şirketin Muğla’nın Yatağan ve Menteşe ilçelerinde hali hazırda iki mermer ocağı daha bulunuyor. Öte yandan şirketin sahibi Duran Tiren, Burdur'da AKP'den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu.

Menteşe'de orman alanına iki mermer ocağı

Mehmet Ali Çoban'a ait Çobanlar Group bünyesindeki Kommersan Mermer Şirketi’nin Menteşe ilçesinde açmayı planladığı iki mermer ocağı da İkizce Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Şirket, biri 10.22 hektar diğeri 10.61 hektar olmak üzere iki ayrı sahada mermer ocağı açmayı planlıyor. Her iki proje sahası da Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda yer alıyor. Şirket her iki sahada yılda toplamda 20 bin metreküp mermer ocağı çıkarılması planlanıyor. Ocakların en yakın konuta uzaklıkları ise 3.5 kilometre olacak. Şirketin Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde yedi taş ocağı bulunuyor.

Proje önemli doğa alanında

Muğla'da sekiz mermer ocağı bulunan Ermaş Madencilik de Yatağan ilçesinde bağlı Kozağaç ve Köklük mahallelerinde kalan mermer ocağının kapasitesinin artırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak kayıtlı maden sahası aynı zamanda “Önemli Doğa Alanı” sınırları içerisinde de yer alıyor.