Miraz bebeğin annesinin serbestlik başvurusu cezaevi idaresine takıldı

Miraz bebeğin annesi Gülistan Diken Akbaba’nın yaptığı denetimli serbestlik başvurusu, Gebze Cezaevi İdaresi’ne takıldı. İdare, mahkemeye gönderdiği raporda, “Hükümlü örgütten ayrıldığına dair beyanda bulunmadı” yorumu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mart 2018
  • 06:38

Miraz bebeğin annesi Gülistan Diken Akbaba’nın denetimli serbestlikten yararlanmak için Gebze İnfaz Hakimliği’ne verdiği dilekçe neticesinde hakimlik Gebze Cezaevi’ne yazı yazarak, Akbaba’nın cezasının infazı sırasında aldığı herhangi bir disiplin cezası olup olmadığını sordu.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı ise hakimliğe gönderdiği raporda, Akbaba’nın cezaevindeki tutum ve davranışlarına yer vermezken, raporda Akbaba’nın PKK’li tutsakların yanında kalacağını beyan ettiği belirtilerek, “Hükümlü çocuğu ile bu koğuşta kalmaktadır. Hükümlü örgütten ayrıldığına dair bugüne kadar sözlü ve yazılı beyanda bulunmamış olup, terör örgütünden ayrılmamıştır. Akbaba’nın denetimli serbestlikten yararlanması uygun görülmemiştir” denildi.

Gülistan Akbaba ise avukatı aracılığıyla Gebze İnfaz Hakimliği’ne yazdığı dilekçeyle yazıya itiraz etti. İtiraz dilekçesinde Cezaevi Müdürlüğü’nün yetkisi ve sorumluluğu olmayan bir hususta mahpusun yasal durumuna ilişkin değerlendirme yaptığı belirtildi. Gebze Cezaevi Müdürlüğü’nün denetimli serbestlik konusunda karar verme yetkisi bulunmadığına dikkat çekilen dilekçede, “Mahpusun hangi hallerde denetimli serbestlikten yararlanabileceği yasanın ve yönetmeliğin somut duruma nasıl uygulanacağı tamamen yargı güvencesi içinde tanımlanmış olan İnfaz Hakimliğinin görevi içindedir” ifadeleri yer aldı.

Cezaevi İdaresinin müvekkilin kaldığı koğuşu belirtebileceği ancak cezaevindeki bir kişinin örgütle bağı olduğunu iddia etmenin ciddi bir itham olduğuna dikkat çekilen dilekçede, “Bir kişinin örgütle bağının olduğunu iddia etmek yasal soruşturma gerektir. Bu yine bağımsız yargının adil bir yargılama ile varabileceği bir sonuçtur. İdarenin bu yönlü tutumu infaz hukukunun temel ilkeleri ile çelişmektedir” denildi.

‘Cezası yok’

Miraz bebeğin babası Cengiz Zaza Akbaba ise Gebze Kadın Kapalı Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı’nın mahkemeye gönderdiği yazıya tepki göstererek, “İnfaz hakimliği eşimin disiplin cezasının olup olmadığı sormuş. Cezaevi Gözlem Kurulu Başkanlığı ise hakimliğin kararına etki etme, mahiyetinde asılsız bir açıklama yazmış. Eşim bugüne kadar hiçbir disiplin cezası almamıştır” dedi.